Nemzetközi képregény-kiállítás Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Nemzetközi képregény-kiállítás Pécsett

Mi az, ha a szu­pernő Horny Dyke találkozik a depressz­iós Zorka mac­ská­val, vészter­hes hol­lók fenyeget­nek egy gumikacsát, a városi csavargó, Mita Kom­bajn megigézve hall­gatja Momirka par­tizán­történeteit és a szu­per­hős Lavan­der­mant rémálmok gyötrik? Ez a comiXcon­nec­tion – strip, bandă dese­n­ată, strip, képregény, стрип! A nemzetközi képregény-vándorkiállítás horvátországi, szlovéniai és romániai bemutatók után Magyarországon elsőként a pécsi NickArt&Design kortárs művészeti galériában látható, május 4-ig. 

A kiállítás részlete

A kiállítás részlete – fotó: Tóth László

Ami­lyen külön­bözőek a képregény eln­evezé­sei, olyan sok­félék meg­je­lenési for­mái Horvá­tország­ban, Szlovéniában, Romániában, Mag­yarorszá­gon és Szer­biában. Keletkezésük története közvetlenül tükrözi a min­denkori poli­tikai történéseket és a tár­sadalom nyi­tottságát e művészeti és kom­mu­niká­ciós műfa­j­jal szem­ben. Ennek megfelelően a main­stream és alter­natív közötti határok is orszá­gról orszá­gra máshol húzód­nak meg. A comiX­con­nec­tion a fenti öt ország legszéle­sebb értelem­ben vett ún. inde­pen­dent, független képregényeit állítja ki, miközben tek­in­tetün­ket a különb­ségekre és a lehet­séges kapc­solódási pon­tokra irányítja.

A közép­pont­ban nem­c­sak a művészek és aktuális munkáik áll­nak. Ugyani­lyen jelen­tősége van az őket körülvevő és az általuk alakí­tott kapc­so­la­tok sokoldalú hálóza­tá­nak. Jónéhány képregénysz­erző kollek­tívákba, klubokba vagy cso­por­tokba tömörül, eszmec­serét foly­tat másokkal, tár­saival közösen fanzi­nokat és mag­a­zi­nokat ad ki. A szerzők a tar­talom, a forma és a stílus által tudatosan tartják távol munkáikat azon értékesítési mód­sz­erek­től, ame­lyeket a kom­mer­ciális, main­stream képregények követ­nek. Történeteiket a piaci kénysz­erek­től mente­sen mesé­lik el és alakítják. Képregényeik olyan pub­liku­mot szólí­tanak meg, ame­lyet nem lehet hagy­ományos piaci eszközökkel megnyerni.

Hogyan talál azon­ban a független képregény az olvasóira? Olyan elhivatott és motivált emberek egyesületekben, kiadókban és könyvesboltokban szőtt hálózatán keresztül, akik országosan és nemzetközileg is különböző szinten tevékenyek. Fes­z­tiválokat, kiállításokat, workshopokat szerveznek, kiadókat és szpon­zorokat keres­nek, ezál­tal biz­tosítják a külvilág figyelmét, a kölc­sönös kapc­so­la­tokat és a tapasz­ta­latc­serét, megerősítve e színes szőttes fonalait.

Az egyes hálóza­tokat átfogó men­tális térképre min­da­zonál­tal jellemző az egy­oldalú, „arc­cal Nyu­gat­nak, hát­tal a többieknek” irányult­sága. A közvetlen szom­szé­dok gyakran látótávol­sá­gon kívül reked­nek. Éppen erre a prob­lémára irányul az öt orszá­gra fókuszáló comiX­con­nection pro­jekt kiin­dulási pon­tja. Fel­hívja a figyel­met – a történelmi, poli­tikai, nyelvi és men­tális határokon átívelő – meglévő kapc­solódási pon­tokra és a jövőben elképzelhetőekre.

„A képregény ritkán jár egyedül!”. Vele tar­tanak a rokon művészeti ágak is, mint az illusztrá­ció, a ter­vező­grafika, az animá­ció, a street art, a graf­fiti, a zene és a per­for­mance. Az egy­bevetés­ből adódó per­spek­tí­vaváltás és szem­lélet­tágítás reményeink szerint szin­ergikus hatásokhoz vezet a hálóza­tépítés­ben, foko­zot­tabb észlelést és végered­mény­ben e képregénytí­pus nagy­obb meg­bec­sülését ered­ményezi. A képregény mint médium óriási spek­truma min­denekelőtt arra a lehetősé­gre mutat rá, hogy a képregény a jövőben inno­vatív kom­mu­niká­ciós for­maként is szol­gál majd.

 

A kiállítás részlete

A kiállítás részlete – Fotó: Tóth László

(Forrás: https://www.facebook.com/pages/Nick-Art-Design, http://comixconnection.eu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS