Az ötvösművészet remekei: a Fabergé tojások • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az ötvösművészet remekei: a Fabergé tojások

Hónapok óta terveztem, hogy idén Húsvétkor egy rövid cikkben bemutatom a Hetedhéthatár kedves olvasóinak a Fabergé tojások történetét, hiszen lapunk hasábjain eddig nem esett szó az ötvösművészet e remekműveiről. Az újságírásban azonban a történések gyakran felülírják az előzetes terveket. Az aktualitás a következő: mától csütörtökig Londonban megtekinthető az évtizedeken át elveszettnek hitt, ám a közelmúltban kalandfilmbe illő módon megkerült harmadik Fabergé tojás!

Peter Carl Fabergé munka közben

Peter Carl Fabergé munka közben

A nap híre előtt ugorjunk vissza az időben, úgy 130 évet. A világhíres Fabergé tojások története 1885-ig nyúlik vissza. III. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal kívánta meglepni feleségét, ezért felkérte Peter Carl Fabergét, az Oroszországban élő francia származású aranyművest, hogy készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti is és meglepetés is. A mester tömör aranyból készített tojást, melyet fehér zománcréteggel fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejébe meglepetést, egy miniatűr tyúkot helyezett, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását.

Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy ezt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti tojásokat. A cár egyetlen kikötése csupán az volt, hogy minden tojásnak más-más meglepetést kell tartalmaznia. A Fabergé műhely elsődleges munkája ez lett, nem ritkán egy-egy tojás elkészítése több mint egy évig is eltartott. III. Sándor cár halála után fia, II. Miklós is folytatta a hagyományt.

Fabergé tojás 1897-ből

Fabergé tojás 1897-ből

Az évek folyamán a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, készítésükhöz gyémántot, ezüstöt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat is felhasználtak.

A tojások némelyike valamilyen eseményre is emlékeztet, például II. Miklós megkoronázására (1897), a Transzszibériai vasút építésére (1900), a Napóleon elleni csata 100. évfordulójára (1912), a szokatlanul hideg 1912/13-as télre (1913), a Romanovok uralkodásának 300. évfordulójára (1913). Szintén különleges az első világháború nehézségei közepette 1915-ben acélból készült „haditojás”.

A tojások készítése 1917-ben végetért, ekkor a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Peter Carl Fabergé még abban az évben elhunyt.

A Londonban mától megtekinthető tojás

A Londonban mától megtekinthető tojás

A cári megrendelésre összesen 52 ilyen különleges tojás készült, de csak 45 vészelte át a történelem viharait. A teljesség kedvéért azonban közöljük, hogy ezeken kívül további 14 tojást alkottak meg, melyek mindegyike megvan, különböző gyűjteményekben (az adatok forrása a tojások részletes, fényképes listájával ide kattintva érhető el). A Fabergé tojások magángyűjtemények, múzeumok becses darabjai, nagy részük az Egyesült Államokban, vagy Moszkvában található. Magyarországhoz legközelebb jelenleg a bécsi Művészettörténeti Múzeumban csodálhatunk meg a cári ékszerész mesterművei közül négyet. A „Fabergé – a cár aranyművese” című kiállítás 160 válogatott kincset mutat be Moszkva különböző múzeumaiból. A 2014. február 18-tól május 18-ig megtekinthető tárlat súlypontját a világhírű húsvéti tojások négy darabja képezi.

Fabergé tojás 1898-ból

Fabergé tojás 1898-ból

Érdekes aktualitás a Fabergé tojásokkal kapcsolatban, hogy a közelmúltban bukkant fel az 1887-ben készült – harmadik – műremek az Egyesült Államokban, melynek hollétéről évtizedeken át senki nem rendelkezett információval, azt leszámítva, hogy egy new-york-i árverésen 1964-ben 2450 dollárért talált gazdára. A tojást egy fémhulladék-kereskedő valamivel több mint 13 ezer dollárért vásárolta meg egy amerikai kisvárosban egy hagyatékból 2000-ben, abban bízva, hogy sikerül némi extra haszonra szert tennie az aranyozott műtárgy eladásával. Úgy gondolta, hogy ha a műtárgyat szétbontja, és az aranytojást, valamint a benne található órát külön értékesíti, nagyobb haszonra tehet szert, de a vevői sokallták az árat. Ezután kutatásba kezdett, és megdöbbenve tapasztalta, hogy egy Fabergé tojás birtokosa lett. A műtárgy eredetiségét az orosz antikvitásokkal foglalkozó londoni Wartski ékszerész üzlet igazolta. A műgyűjtők „elveszett szent Grál”-jának nevezett tojás értékét 33 millió dollárra becsülik.

A tojást a hírek szerint a Wartski cég már értékesítette, természetesen sem a vevő, sem a megtaláló személyét nem hozzák nyilvánosságra. A műtárgyat 112 év után először ismét láthatja a nagyközönség a műkereskedő londoni üzletében április 14. és 17. között.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS