150 ezer látogatót hozhat Leonardo lángelméje • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

150 ezer látogatót hozhat Leonardo lángelméje

Egyedülálló kiállítás Pécsett, a Kultúra Városában

Pécs az a város, amit újból és újból látni kell – mondja a város polgármestere. Páva Zsolt szerint Pécs utcáit járva szinte kézzelfoghatóvá válik a kétezer éves város szellemisége.

Széchenyi tér

Széchenyi tér

Pécs természeti és épített öröksége magával ragadó, hiszen a meghatározó korszakok – a római kor vagy az államalapítás időszaka – éppúgy megtalálhatók itt, mint az első magyar egyetem épülete, vagy a török kor épített öröksége. De nem kell történésznek lenni ahhoz, hogy az itt élő pécsi polgár vagy az idelátogató turista átérezze a világtörténelmi korszakok hangulatát. Ez nemcsak Pécs, hanem a világ örökségének része is, elég ha csak Sopianae késő római ókeresztény temetőjére gondolunk, ami az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Ám Pécsre nemcsak a történelmi örökség miatt érdemes ellátogatni, mondja a város vezetője: – Egyedülálló lehetőséget kaptunk 2010-ben, amikor városunk elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Megépült a Kodály Központ, megújult a Zsolnay-dinasztia egykori gyára és otthona. A felújított Zsolnay Kulturális Negyedben ma pezsgő kulturális élet zajlik nap mint nap. Megújultak köztereink és hozzáférhetővé tettük a várost a mozgás-, hallás- és látássérültek számára is. Az innovációk ideje azonban nem ért véget a kulturális évadot követően. Jelenleg is számos fejlesztés zajlik a városban. Az Értékes Pécs pályázat keretében megújul a református templom, a zsinagóga, felújítjuk a Püspöki Palotát és évszádok után ismét látogathatóvá tesszük a városunk egyik jelképének számító Középkori Egyetemet. Emellett – a XXI. század elvárásainak megfelelően – megújul az Állatkert és az extrém sportok kedvelőire is gondolva wake-board-pálya épül. Pécs a kultúra városaként folyamatosan keresi azokat a „kulturális attrakciókat”, amelyek nemcsak a pécsiek és a környékbeliek, hanem az ország és a határon túli közönség figyelmét is felkelthetik.

Zsolnay kút

Zsolnay kút

2010-ben egyértelművé vált, hogy városunk felkerült Európa kulturális térképére, ez arra kötelez bennünket, hogy színvonalas kulturális és művészeti programokat kínáljunk. 2014-ben Pécs, a kultúra városa az Országos Utazás Kiállítás díszvendégeként mutatkozott be. Az év legnagyobb attrakciójának ígérkezik a Leonardo lángelméje kiállítás Pécsett, amely április 15-től szeptember 30-ig várja a látogatókat. A tárlatra egy 8,5 méter magas lószobor, a Sforza kolosszus hívja fel a figyelmet a város főterén, amit március végén állítanak fel. A Leonardo-kiállítás várhatóan az év tárlata lesz Magyarországon, de feltehetően Közép-Európában is. 150 ezer látogatót várunk, ezzel is öregbítve Pécs városa és a Janus Pannonius Múzeum hírnevét.

Bízom abban, hogy Székelyudvarhelyről is sokan felkerekednek, hogy láthassák a reneszánsz kor itáliai látnokának kiállítását Pécsett, a kultúra városában, ahol múltunk öröksége egybefonódik életünk mindennapjaival. Bízom azért is, mert a székelyudvarhelyi és a pécsi Rotary Klubok között már több mint tíz éve élő és gyümölcsöző kapcsolat működik a közös projekteknek köszönhetően. Az udvarhelyi klub tagjai többször jártak már Pécsett, majd hazatérve barátaik körében öregbítették városunk hírnevét. Bízom abban, hogy ez a kapcsolat a jövőben is tovább fog működni, mert a két Rotary Klub együttműködésének köszönhetően számos olyan program valósult meg, amely hasznos volt mind Pécs, mind Székelyudvarhely városának. 150 ezer látogatót hozhat Leonardo lángelméje Egyedülálló kiállítás Pécsett, a Kultúra Városában Pécs az a város, amit újból és újból látni kell – mondja a város polgármestere. Páva Zsolt szerint Pécs utcáit járva szinte kézzelfoghatóvá válik a kétezer éves város szellemisége.

 

Irány Pécs!

Vízlépcső a Széchenyi téren

Vízlépcső a Széchenyi téren

Pécs olyan város, amely harmonikusan beépült a természetbe, a Mecsek erdeibe; olyan város, ahol napról napra élettel telnek meg az utcák és terek; olyan város, amelynek központja megőrizte értékes történelmi múltját, s ma is találkozási helye pécsieknek és idelátogatóknak. A huszadik század második felének egyik legjelentősebb írója, Mészöly Miklós szerint szimbolikus jelentéssel bír, hogy Pécs az egyetlen magyar város, amely a tőle északra húzódó Mecsek- hegységgel mintegy „hátat fordít” Budapestnek, s a Mediterráneum, illetve a Balkán felé néz. Ez a kulturális önállóságát, eredetiségét szimbolizálja.

A várost a II. század elején rómaiak alapították, Sopianae néven, és a IV. századra jelentős központtá vált. Pécs leghíresebb látnivalói közé tartozik a IV. századból származó ókeresztény temetői épületegyüttes, festett ókeresztény sírkamráival. A Pécsi Püspökséget Szent István király idejében alapították, és vele egy időben tették le a négytornyú székesegyház alapjait is, melynek külső és belső építészete egyaránt több évszázad stílusjegyeit ötvözi. A török hódoltság idejéből fennmaradt, a város főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámija ma katolikus templomként őrzi az iszlám építészet jellegzetességeit.

Barbakán

Barbakán

A XIV. században Nagy Lajos király itt alapította az ország első egyetemét, amely ma is a régió szellemi központja. A középkorban Pécset Janus Pannonius a magyar humanizmus művészeti életének egyik kiemelkedő központjává tette, s a török hódoltság időszaka is számos építészeti emlékkel gazdagította a várost. 1780-ban szabad királyi városi rangot kapott Mária Teréziától, amit erőteljes polgárosodás és gazdasági fejlődés követett. A XIX. század első felében a város már olyan világhírű iparcikkekkel jeleskedett, mint a Littke-pezsgő, az Angster-orgona és a Zsolnay-kerámia.

A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik beruházásaként létrejövő Zsolnay Kulturális Negyed Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépület- együttes rehabilitációja, megvalósulása óta a város kulturális „zászlóshajója” lett. A Míves negyedben a Zsolnay családtörténeti kiállítás mellett, az egyedülálló Rózsaszín Zsolnay kiállítás, valamint a Gyugyi-gyűjtemény kapott helyet. Ezekhez kapcsolódik a felújított Zsolnay-mauzóleum, az Alkotó- és Inkubátorház, valamint a Kézművész utca üzletsora. Az Alkotó negyed ad helyet kulturális intézményeknek, vendéglátóhelyeknek és fesztiváloknak.

A Kodály Központ Pécs kulturális városrésze, Magyarország és a régió egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncertés konferenciaközpontja. Az intézményben fellépő neves művészek, Maxim Vengerov vagy Peskó Zoltán, világszínvonalúnak ítélték a koncertterem hangzását.

Fesztivál

Fesztivál

Pécsnek nemcsak a művészeti múltja jelentős, hanem a jelene is. A mai magyar kultúráról nem lehet érvényes leírást készíteni pécsi festőművészek, építészek, színházi rendezők, pécsi költő, zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész, pécsi folyóirat vagy könyvkiadó neve nélkül. A városban nemcsak hivatalos művészeti intézmények működnek, hanem számos alternatív csoport is, amelyek a művészeti intézmények réseiben, néha hozzájuk kapcsolódva, néha szabadon hagyott területeken jöttek létre.

Annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegye magát a hazai és külföldi turisták számára, a város további jelentős fejlesztésekbe kezdett: újra megnyílt a családok számára nagy élményt jelentő, földalatti vájatot idéző Bányászati Múzeum, rövidesen kitárja kapuit a nagyközönség előtt Magyarország első, Középkori Egyeteme, megújul a római kori síremlékeket bemutató Cella Septichora, a zsinagóga, a horvát színház, az állatkert. Komoly turisztikai fejlesztésbe kezd a Pécsi Püspökség és 2015-ben ismét Pécs rendezheti a világ egyik leghíresebb kórusfesztiválját, az Európa Cantat-ot, melyre már 2014- ben felvezető évet tervez.

A kulturális, történelmi látnivalók mellett minden korosztály megtalálja maga számára az érdekességet, az erdei kalandparktól a TV-tornyon, múzeumutcán, a szabadtéri fesztiválokon, a Bóbita Bábszínház népszerű előadásain át a különleges hangulatú éttermekig, kávézókig.

www.iranypecs.hu

 

Jelen írás  a székelyudvarhelyi Székelyföldi Régió Magazinban jelent meg, a Pécsi Rotary Klub közvetítésével. 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS