Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok 2014. május 1-3. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok 2014. május 1-3.

Pécsen minden évben május 1-jén számos helyen lehet ünnepelni. Lehet Uránvárosi-, Kertvárosi-, Belvárosi-, Balokányi-, sőt Retro Majálison részt venni. Aki idén a harmadik éve megrendezendő Zsolnay Fesztivál majálisát választotta, az nemcsak egy háromnapos dzsemboriban vehet részt, hanem belekóstolhat a PTE hagyományosan jó Egyetemi Napok kavalkádjába is. Ugyanis idén gondoltak egyet a szervezők és két fesztivált összevonva, egymást erősítve három napra több száz programot varázsoltak a csodálatos Zsolnay Kulturális Negyedbe. A programokkal igyekeznek megszólítani a 0-100 év közötti korosztályt, azaz minden érdeklődőnek, kicsinek és nagynak igyekeznek tartalmas kikapcsolódást biztosítani a három nap bármelyik szakaszában. Résztvevőként igyekeztem minél több eseményen részt venni, magamba szívni a Zsolnayak örökségét, vegyítve a mai igényeket maximálisan kiszolgálni vágyó fesztiválhangulattal. A vállalkozásom kudarcot vallott, mert csak tucatnyi programon tudtam részt venni, ezeket igyekszem leírni a kedves olvasóknak.

A PTE Brass koncertje a megnyitón

A PTE Brass Band koncertje a megnyitón

 

1 nap – május 1.

A délelőtt 10 órakor indult programdömpinggel a gyerekeket, a családokat szólították meg. Számos, kreatív foglalkozásokat felvonultató szervezet várta délelőttől kora délutánig a játékos kedvű embereket. Mivel Pécsen hosszú ideig bezár az Állatkert, egyből egy érdekes programot sikerült találni a Kékváza udvarban. Sosemvolt állatkertbe csöppenhettünk, ahol is fahulladékból a gyerekek készíthettek állatfigurákat. Voltak ott rókák, elefántok, halacskák, macskák, farkasok is, amikor körbenézett a látogató, de a legfeltűnőbb az volt, hogy családok – főleg apukák – kalapáltak és szögeltek össze fahulladékot, hogy aztán anyukák és gyerekek kifessék az alakokat, és állati formákat öltsenek az alkotások. Délutánra népes állatsereg lakta be az udvart.

A Csillagterasz egész estig nyüzsgéstől volt hangos. Bringafirka néven biciklialkatrészekből egyensúlyozós különleges gyerekjátékokon próbálhatták ki a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek az ügyességüket. Tartalmas szórakozást tudhatott magáénak, aki betért a teraszra.

Sétálva a Negyedben, egyik téren gyapjúból labdát lehetett gyúrni, vagy tulipánnemezelésen lehetett részt venni, másik füves területen a kerámiafestők munkáját lehetett kipróbálni kiégetésre váró állatfigurákon. Ennyi programon részt vevő család persze, hogy megéhezik dél körül, amikor is az ételudvarban ülve Cseri Hanna koncertjét hallgathatja. Ugyanis a Ginkgo téri szabadtéri színpadról messze szállt ennek a 19 éves egyetemista lánynak a gyönyörű, kristálytiszta hangja. Nem hiába ért el előkelő 2. helyezést egy Google által meghirdetett nemzetközi zenei versenyen. A dallamok elhallgatása után került sor a Fesztivál ünnepi megnyitására, ahol sok zenével, frappáns, rövid beszédekkel köszöntettek mindenkit a szervezők.

A hivatalos protokollból bőven elég volt annyi, hiszen a szavak helyett magukért beszélt a programok színvonala! Az Apostolos terembe lépve egy gyerekekkel közös játékba csatlakozhatott bele kicsi és nagy, ahol is a muzsikálásé, az örömzenélésé volt a főszerep.

A Zsolnay Kézműves Piac sorát járva, letekintve a Ginkgo térre, láthatta az érdeklődő, hogy kezdetét vette a Pécsi Vasparipa Galopp, ahol is korhű kerékpárokon, korabeli ruhákba öltözött versenyzők kerekeztek a Negyedben.

Késő délutánba fordult az idő, amikor a Ginkgo téri színpad elé várta a látogatókat Veiszer Alinda műsorvezető. Alinda nem kevesebbre vállalkozott, minthogy kérdéseivel megszólítsa Magyarország népszerű slammereit. Budapesti és pécsi slammerek beszéltek szövegírásról, jó és rossz élményekről sok-sok frappáns háromperces szövegeléssel fűszerezve. Hogy mi is a slammelés? Kiss Ádámot idézte a pécsi tüke Kövi: „A slammelők is beszélnek, mint a stand up-osok, csak ők még mondanak is valamit!” Ezt szerencsére mindegyik meghívott vendég többször is bebizonyította és a közönség itt is megbizonyosodhatott arról, hogy „Pécs az Pécs!” https://www.youtube.com/watch?v=EszOLpdTfFo

A „rémes-rímekben” gazdag odamondásokból alig ocsúdott fel a hálás közönség, máris a Balcony Players cigány/klezmer zenekar talpalávaló muzsikájának tapsolhattak. A nemzetközi csapat a balkán világát és a zsidó népi dallamvilágot idézték meg örömzenéjükkel.

A koncert végével lassan búcsút vett a Negyed a gyerekektől és a kisgyermekes családoktól, és a korosztályváltás elkezdődött. Egyre több egyetemista vette birtokba a Pirogránit udvart, hiszen a koncertek ideje jött el. Nem is érezhette senki úgy, hogy a belépő kidobott pénz, akarom írni halott pénz lett volna, ugyanis a Halott Pénz nevű pécsi együttes remek hangulatot teremtett az Udvarban. A népszerű helyi zenekar üzenet a fesztiválozóknak, hogy „minden szobába kell álom”. A koncert után többen ezt meg is fogadták, hiszen egyből a Szoba/Sessions-ba tartottak, ahol pécsi fiatalok remek akusztikus zenéléssel hozták közelebb az előadókat és a hallgatóságot. Aki viszont random visszatért a Ginkgo térre, az az egyre nagyobb tömegben meghallgathatta a Random Trip örömzenélését. A jókedv tapinthatóvá vált, együtt táncolt, tapsolt egyetemista, középiskolás és felnőtt a művészek véletlenszerűen összeálló zenekarának.

A kötetlen beszélgetésekre és hangos nevetésekre lassan ráereszkedett az éjszaka. De sem a Batmanre, sem a Supermanre nem volt szükség, hiszen a Pirogránit Udvar színpadára lépett a Supernem zenekar, akik nem kímélve a húrokat és a hangerőt igazán felforrósították a koncertezők hangulatát.

Az éjszaka hátralevő részében zárt helyekre húzódhattak a hűvös időben is kitartóan fesztiválozók. Mindegy (vsetko jedno) hogy az ARTérben a Specko Jedno lemezbemutató koncertjét hallgatták, vagy az Electro Swing Varieté műsorát nézték, az éjfél után kezdődő Rokoko Rosé lányzenekar koncertje valóban izgalmas légkört teremtett a nap zárásaként, amikor is hat fiatal csinos lány egyszerre volt a színpadon.

A hajnalig mulatóknak DJ-k biztosították a jobbnál jobb zenéket, de egy biztosan elmondható, hogy pénteken délelőtt 10 órától ismét mindenkit vár a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok program kavalkádja.

Fotók: Komlós Attila

 

Megnyitó és díjátadó – Frank Adél divattervező Victor Vasarely-díjat, Mánfai György fotóművész Zsolnay Vilmos-díjat kapott

I. Pécsi Vasparipa Galopp

I. Pécsi Vasparipa Galopp

Kerámia festőde

Bringafirka

Koncert a Bóbita bábszínház melletti szabadtéri színpadon

Kézműves vásár

Muzsika gyerekeknek az Apostolos teremben

Látványosság épül a Pirogránit udvaron

Festészet a kirakatban

Kézműves foglalkozás

Visszaérkezett az I. Pécsi Vasparipa Galopp mezőnye

Slam Poetry – aki kérdez: Veiszer Alinda

Zenés felvonulással kezdődtek az esti programok

Balcony Players


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS