Nagyüzem volt a MÚOSZ turizmussal foglalkozó szakosztályában • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Nagyüzem volt a MÚOSZ turizmussal foglalkozó szakosztályában

Eglentina Gjermeni városfejlesztési és turisztikai miniszter volt a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vendége május 21-én Budapesten a MÚOSZ székházában. A miniszter Albánia pozitív és negatív turisztikai tulajdonságairól egyaránt beszélt.

Berat (Fotó: Wikipédia)

Berat (Fotó: Wikipédia)

Pozitívumként említette az ország világörökségi helyszíneit, kulturális kincseit és izgalmas gasztronómiáját. Negatívumként, hogy a tisztaság tekintetében még van bőven tennivaló.

Tárcája terveiről szólva elmondta, hogy külföldi befektetőket vonzó csomaggal állnak elő. A magánvállalkozások ösztönzését szeretnék „keverni” a fontos állami projektek megvalósításával.

Felhívta a magyar újságírók figyelmét, hogy próbáljanak lobbizni egy új MALÉV-hez hasonló magyar repülőtársaság létrehozásáért. Sajnálatát fejezte ki, hogy az európai országok között Magyarország nem áll elöl az Albániába utazó turisták számát illetően.

Megemlítette, hogy az ország GDP-jének 7%-át százalékát adja a turizmus iparága.


A következő nap Hangya Edina,
a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviseletvezetője tartott előadást Máltáról. A 7000 éves történelmi múlttal bíró aprócska sziget-ország kellemes klímája, kristálytiszta vize, gazdag kulturális és történelmi öröksége, mediterrán gasztronómiája, mérhetetlen nyugalma és életvidámsága, valamint kiváló angol nyelviskolái és mindenek előtt őszinte vendégszeretete évről évre egyre több turistát vonz a szigetekre.

Valletta (Fotó: Wikipédia)

Valletta (Fotó: Wikipédia)

A három szigetből (Málta, Gozo és Comino) álló ország mintegy 400 ezer lakosára 2013-ban  egymillió-hatszázezer turista jutott, akik átlagosan 8,1 éjszakát tartózkodtak Máltán. A növekedés az elmúl években nagyon szembetűnő volt. 2011-ről 2012-re 2,25%-kal, 2012-ről 2013-ra 9,8%-kal nőtt az ide érkező turisták száma. A magyarok száma is jelentősen (kb. 80%-kal) nőtt az elmúlt években, köszönhetően az Air Malta kapacitás-növekedésének és a tavaly május óta Máltára közlekedő Wiz Air járatoknak.

Az Air Malta, a máltai nemzeti légitársaság idén áprilistól egészen október végéig heti két menetrendszerinti járattal (kedden és pénteken) közlekedik Budapest és Málta között. A Wizz Air május elejétől heti kettő, júniustól heti 4 közvetlen járatott üzemeltett az útvonalon. A főszezont követően a fapados összeköttetés heti kettő járatra csökken, de a 2013/14-es téli szezon sikerén felbuzdulva a Wiz Air a következő őszi téli szezonban már nem egy, hanem heti kettő közvetlen járatot működtet Budapest Málta között.

Az érdekes előadás Máltai ital-és ételkóstolóval zárult.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS