Szardínia – 3. • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Szardínia – 3.

Arbatax

Mai barangolásunkat Szardínia fővárosában, a sziget déli végén elterülő 160 ezer lakosú Cagliariban kezdjük. Cagliari legősibb része a Castello dombtetőn található, innen szép panoráma tárul elénk a tengeröbölre. A városfalak nagy része ma is teljesen ép állapotban látható. Székesegyházának pisai stílusú homlokzata impozáns látványt nyújt – a teljesség kedvéért el kell mondani, hogy eredeti formáját az 1930-as években nyerte vissza, miután a barokk homlokzatot átépítették. A székesegyház közelében láthatjuk a korábbi tartományi kormányzói palotát. Figyelemre méltó a Szardíniai Régészeti Múzeum hatalmas gyűjteménye. Az amfiteátrum nyaranta ma is koncertek és operaelőadások helyszíne. A város hosszú tengerpartja ideális a szabadtéri sportokhoz; a hatalmas erdőkkel borított hegyek a természetjáráshoz. Cagliari sajátos gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, melyet a halakból és a tenger gyümölcseiből elkészített ízletes ételek képviselnek, a helyi konyhában érezni a régi idők spanyol hatását is.

Félvad sertések a Goroppu-torokban

Szardínia keleti felén, szintén a tengerparton találjuk Arbatax színes szikláit. A tenger hullámzása által folyamatosan formálódó vörös porfir-, fekete diorit, szürke gránit sziklák a lemenő nap fényében még festőibbnek mutatkoznak, a látványnak a tenger sötétkék színe ad kitűnő hátteret.

A Goroppu-torok

Egy újabb különleges természeti képződmény, a Goroppu-torok szurdokvölgye a sziget belsejében található. A túrát 1017 m tengerszint feletti magasságban kezdjük, majd onnét ereszkedünk alá a völgybe, körülbelül 700 méteres szintkülönbséget leküzdve. A völgy mélyén hatalmas fehér sziklák sokasága, virágzó leanderek tömege, a nyári időszakban lecsökkent vízhozamú – gyakorlatilag szinte teljesen kiszáradt – folyóból megmaradt jéghideg vizű tavacskák fogadnak. A csodálatos látvány kárpótol a nehézségekért. A túra során láthatunk félvad sertéseket az erdőben legelészni, vagy éppen a turistautakat keresztezni. A vad- és a házidisznók keveréke Szardínián, de Korzikán is gyakori, különleges húsukból jóféle helyi receptek alapján készítenek kolbászokat, sonkákat.

Érkezés hajóval a Tengeri tehenek barlangjához

A gyalogtúrát követően visszakanyarodunk a tengerparthoz, egy könnyű kikapcsolódás vár ránk Dorgali település közelében: a Tengeri tehenek barlangjához utazunk, hajóval. A barlang négy, egymásból nyíló teremből áll. A barlang egykor fókák lakóhelye volt, innen ered a neve.

Medve-szikla

Szardíniai kirándulásunk a sziget északkeleti csücskében, Palau település mellett ér véget, ahol egy különleges természeti látványosságot tekintünk meg, a Medve-sziklát. Az Orso-fok „elemeknek kitett” gránitsziklái az évmilliók alatt letöredeztek, kikoptak; üregek, keskeny folyosók, állatfigurákra hasonlító alakzatok jöttek létre benne. A legismertebb alakzat közülük a medvét formázó képződmény. Ha elég erős túracipő van lábunkon, és van bennünk némi kalandvágy, egy jót kirándulhatunk ebben a „háromdimenziós labirintusban”.

A sziklavilág megtekintését követően lehet még egy utolsót strandolni a tengerben, mielőtt hajóra szállunk, és magunk mögött hagyjuk e szép mediterrán szigetet, Szardíniát.

(A szerző felvételei)

Előző rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS