Mont-Saint-Michel kedd óta ismét sziget • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Mont-Saint-Michel kedd óta ismét sziget

Keddtől az egykori gát helyett modern hídon lehet eljutni Franciaország egyik legismertebb nevezetességére, a Mont-Saint-Michel szigetre. A sziget igazi árapálysziget, apálykor gyalog meg lehet közelíteni, ha jön a dagály, akkor csak vízi úton, illetve hídon. A gát megépítésével anno pont a sziget jellegét vesztette el, az új híddal azonban újra visszanyerte eredeti identitását: árapálysziget lett.

Mont Saint Michel a gáttal

Mont-Saint-Michel a mostanra elbontott gáttal

A hidat az osztrák Dietmar Feichtinger tervezte a régi gát helyére, ahol az iszap nagy mértékű felhalmozódása már gátolta a tenger szabad áramlását.  A tenger fokozatosan visszaszorult, helyét mocsár és föld vette át, elkezdték beépíteni a szigetet (például 15 hektáros parkolót építettek). Előrejelzések szerint, ha nem tettek volna semmit, 2040-re Mont-Saint-Michel belefulladt volna a mocsárba.

A gáton régen vonat is járt

A gáton régen vonat is járt

A természeti szépségét megőrző projektet 2005-ben kezdték el és 2015-ben fejezik be. Legfontosabb célja, hogy az elmúlt ötven évben végzett természetrombolást megállítsák, és egy landmark elemként is funkcionáló hidat és új gátat is építsenek – a híd valójában a gát meghosszabbítása. A 15 hektáros parkolót is áttelepítették a szárazföldre, ahol szolgáltató egységekkel és információs központtal bővült a létesítmények sora.

A sziget az új híddal

A sziget az új híddal

A projekt kétségtelenül leglátványosabb eleme a híd. A tervező nem mást akart elérni, minthogy a 760 m hosszú, kanyargó híd ne keltse „idegen test” benyomását a sziget és a part között,  hanem szinte belefolyjon a tenger-Mont-Saint-Michel-szárazföld hármasába. Ahogy a tervező jellemezte: olyan, mintha az ember a vízen járna.

A beruházás költsége 43 millió euró (13,3 milliárd forint) volt.

A Couesnon folyó torkolatában, az öböl közepén, a parttól egy kilométernyire emelkedő sziget és a rajta álló középkori bencés apátság 1979-ben lett a világörökség része. Évente csaknem hárommillió turista keresi fel.

Animált látványterv: http://youtu.be/AYStrzz7YEw

(Forrás: turizmus.com, fr.wikipedia.org, vizpartifejlesztesek.blog.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS