Szardínia – 2. • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Szardínia – 2.

Santa Caterina di Pittinuri

Szardíniai körutazásunkat a sziget nyugati részén folytatjuk. Alghero kikötővárosából dél felé utazunk tovább a fantasztikus szépségű tengerparton. Az abráziós partjáról nevezetes Santa Caterina di Pittinuri településen állunk meg elsőként, ahol nem csupán a hullámverés által folyamatosan pusztuló hófehér sziklákból álló part nyújt pazar látványt, hanem a település mesébe illő formájú házai is, a rengeteg színpompás leanderrel és más, virágzó növénnyel.

Tharros, rommező

Továbbhaladva déli irányba, a Sinis-félszigeten található ókori romvárost, Tharros-t keressük fel. Tharros városát a föníciaiak alapították az i. e. 8. században. A település később római kézre került, majd az i. sz. 10. században a szaracén hódítók rombolták le. A parkolótól gumikerekes kisvonattal közelítjük meg az ókori romokat. Az elkerített területen található rommező belépő ellenében látogatható, viszont a kerítésen kívülről az egész környéket átfogó látványban részesülhetünk. A parkolóhoz visszafelé útban érdemes a kisvonat helyett gyalog menni, így van lehetőségünk olyan különlegességeket is felfedezni, amelyek nem tartoznak a fő turistaattrakciók közé: például a ma is használatban levő réges-régi halászházat, vagy az út mentén elszórtan álló kőfaragásokat. Tharros nevezetességei közül zárásként a negyedik-ötödik századból származó San Giovanni di Sinis bazilikát tekintjük meg kívül-belül.

Oristano

Tharros, a San Giovanni di Sinis bazilika belseje

Szintén föníciai alapítású város a napjainkban harmincezer lakosú Oristano. Fő látványossága az egykori városfalból megmaradt, 19 méter magas Szt. Kristóf torony. Számos temploma közül legmonumentálisabb a katedrális, mely bizánci, gótikus és barokk stíluselemeket egyaránt hordoz. Oristano különleges eseménye minden évben a karnevál idején rendezett lovasverseny, az 500 éves múltra visszatekintő Sa Sartiglia. A verseny lényege, hogy a lóval vágtázó álarcos katonának egy kötélre akasztott kis fémkarikát kell a kardjával „levadásznia”.

Barumini, nurágék

A történelmi emlékekben bővelkedő Szardínia újabb meglepetése Barumini településen vár bennünket. Itt találhatók a nurágék, az ősi kőépítmények, melyek abból a korszakból származnak, amikor a boltíveket még nem ismerték. A tereket úgy fedték le, hogy a formára hasított köveket fokozatosan szűkülő körben tették egymás tetejére, amíg fent össze nem ért az építmény. Az egykor hegyes kúp alakú házikók napjainkra csak részleteiben maradtak fenn, de az élményszerű idegenvezetés és a szemléletes magyarázó ábrák segítségével könnyen magunk elé képzelhetjük, milyen is lehetett egykor a település.

(A szerző felvételei)

Következő rész

Előző rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS