Az Év legjobb filmjét először Miskolcon láthatjuk • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az Év legjobb filmjét először Miskolcon láthatjuk

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az Év legjobb filmjének ítélte Richard Linklater Sráckor, azaz Boyhood című filmjét, amelyet a nézők a hazai bemutató előtt, szeptember 14-én, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatnak először.

A FIPRESCI Grand Prix 2014 – Best Film of the Year kategóriában a szövetség 553 tagja választja ki a legjobbat azok közül az alkotások közül, amelyek bemutatója 2013 július 1. után volt. A Sráckor a szavazatok alapján magasan győzött a többi döntős film között, amelyek Pawel Pawlikowski Ida című filmje, A Grand Hotel Budapest Wes Anderson rendezésében, valamint NuriBilgeCeylan a Kis Uykusu (Winter Sleep) című alkotása voltak. Richard Linklater először kapta meg az 1999-ben alapított díjat, amelyet eddig olyan rendezőknek ítéltek oda, mint Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, JafarPanahi, Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard vagy Nuri Bilge Ceylan.

Az Ellar Coltrane, Ethan Hawke és Patricia Arquette főszereplésével készült film eddig két jelölést és nyolc díjat kapott, köztük hármat a Berlini Filmfesztiválon, egyet pedig Seattle-ben. A történet főszereplője Mason, aki nem csak az idegesítő lánytestvérével, de elvált szüleivel is kénytelen megküzdeni. A papája fura, egyedülálló mamája pedig, aki – amellett, hogy igyekszik végre befejezni a tanulmányait – folyton rossz pasiba szeret bele. Ennek a kaotikus érzelmi világnak a közepén csücsül Mason, akinek a csípős megjegyzései az évek múlásával egyre ütősebbek lesznek.

 

2014_Jameson_Cinefest


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS