Új tornyot kapott a bátaszéki templom • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Új tornyot kapott a bátaszéki templom

Lapunk augusztusban számolt be a bátaszéki templom életveszélyessé vált tornyának újjáépítéséről és az időkapszula elhelyezéséről. A rekonstrukciós munkálatok befejeződtek, a templom átadására és megáldására 2014. október 26-án vasárnap 15 órai kezdettel püspöki szentmise keretében kerül sor. A hálaadó szentmisét Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatja be.

A torony újjáépítése

A torony újjáépítése

A Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt háromhajós bátaszéki plébániatemplom 1899 és 1903 között neogótikus stílusban épült. 83 méter magas tornyával hazánk egyik legmagasabb temploma.

Az újjáépült torony

Az újjáépült torony

A templomtorony harminc méter magas sisakjának statikai problémái már a kilencvenes években jelentkeztek, a 2012. november végén készült szakértői vélemény pedig életveszélyesnek nyilvánította azt. Dr. Udvardy György megyéspüspök ezért a megfelelő helyreállításig nem engedélyezte a templom használatát. További vizsgálatok megállapították, hogy a toronysisak több mint százéves faszerkezete gombafertőzött, elkorhadt, és sajnos, teljes egészében menthetetlen. A veszélyes toronysisakot 2013. tavaszán lebontották, a torony szerkezetét megerősítették, így a templom újra használhatóvá vált. A veszély elhárítása 50 millió forintot emésztett fel.

A lebontással egy időben megkezdődött a felújítás tervezése is. A szakszerű, gondos és összehangolt munka következtében az összes érintett szakhatóság támogatásával rövid időn belül elkészültek a tervek, és az építési engedély jogerőre emelkedett. A kivitelezés 2014. februárjában kezdődött. A toronysisak teljes egészében új építmény, de külalakját, méreteit tekintve a lebontott szerkezet tökéletes mása.

Az összesen mintegy 150 millió forint értékű felújításhoz pályázat keretében 30 millió forint támogatással járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Közel 20 millió forintot a helyi és elszármazott segítőkész, nagyvonalú bátaszéki lakosok, vállalkozások, cégek gyűjtöttek össze. A fennmaradó összeget a pécsi egyházmegye biztosította.

Fotók: www.bataszek.net


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS