Radnóti Miklós-emléknap a pécsi Kodály Központban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Radnóti Miklós-emléknap a pécsi Kodály Központban

Radnoti_PecsNovember 9-én Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából a Pannon Filharmonikusok emlékhangversennyel hajt fejet a költő életműve előtt.

A 19 órakor kezdődő koncert műsorát a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály hosszú évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja. A New York-i Carnegie Hallban másfél évvel ezelőtt bemutatott versenymű tavasszal érkezett Magyarországra, akkor a budapesti Zeneakadémia zárkörű koncertjén tűzte műsorra. Európában és Magyarországon a versenymű első nyilvános előadására a Pannon Filharmonikusok produkciójában kerül sor, november 9-én a Kodály Központ Hangversenytermében. A concerto szólistája − akárcsak New Yorkban − Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz. A mű ajánlója ide kattintva érhető el.

Az este középpontjában Vajda János À la recherche… című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek. A narrátorra és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten ez alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta.
A műben narrátorként Rátóti Zoltán színművész működik közre.

Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, mely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg.

 

*

 

A Holokauszt Emlékév keretében megvalósuló koncertet egész napos rendezvénysorozat kíséri. A zenekar a Kodály Központban tematikus tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, hegedűjátékkal kísért versfelolvasással és filmvetítéssel idézi meg a tragikus sorsú költő emlékét.

 

Erőltetett menet – filmvetítés

13.30-kor a hangversenyteremben Rick King, amerikai rendező Erőltetett menet című, ritkaságnak számító mozija lesz látható, mely egy amerikai fiatal szemével meséli el Radnóti Miklós utolsó napjait.

 

„Sort sor alá tapogatva…”
Irodalmi pódiumbeszélgetés és felolvasás

15.30-kor Szilágyi Zsófia, Milbacher Róbert és Kisantal Tamás irodalomtörténészek Murányi Gábor, a HVG munkatársának moderálásával kötetlen, laikusok számára is érthető formában beszélgetnek arról, hogy milyen kapcsolódása van/lehet Radnóti költészetének a holokauszt-irodalomhoz. A pódiumbeszélgetést Radnóti verseinek, és Radnóti Miklósné, Gyarmati Fanni készülő naplója részleteinek felolvasására is sor kerül, mely produkciókat Bujtor Balázs hegedűjátéka kíséri.

Az emléknapon a Kodály Központ tereiben folyamatosan hallgathatók és olvashatók Radnóti Miklós versei. A költő sorsáról az életét dokumentáló, kiállított fotók és kéziratok bővebben is mesélnek.

 

MEMENTÓ – Used Stones – fotókiállítás

A Kodály Központban november 9-étől látható Alpern Bernadett fotóművész Used Stones című kiállítása, mely olyan zsinagógaépületeket dolgoz fel, melyek a zsidóság elhurcoltatása után elvesztették híveiket, kiüresedtek, napjainkra pedig végképp deszakralizálódtak, funkciót vesztettek, illetve váltottak, és hétköznapi épületekként élnek tovább, így a holokauszt memetójaként tekinthetünk rájuk.

A kiállítás a 17.30-kor kezdődő megnyitóval veszi kezdetét.
A kiállítást a Radnóti-emléknap védnökeként Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, illetve Albertini Béla fotótörténész nyitják meg.

 

*

 

Az emléknap délutáni kísérőrendezvényei 500 Ft-os regisztrációs jegy megváltásával látogathatók, mely jegy kuponként felhasználható a zenekar 2015. január 22-i koncertjére történő teljes áru jegy vásárlása esetén.
Regisztrációs jegyek a Kodály Központ jegypénztárában kaphatók. A 19 órakor kezdődő Radnóti-emlékhangversenyre váltott jegyekkel valamennyi program térítésmentesen látogatható. A koncertjegyek a jegypénztárban, valamint a www.jegymester.hu weboldalon válthatók meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS