Via Divide Caritatem – Albumlapok • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Via Divide Caritatem – Albumlapok

Október 14-én nyílt meg Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában Perjés Krisztina fotográfus és Dr. Petre András lomográfus Szent Márton útján Baranyában című fotókiállítása. A tárlat Baranya megye Szent Mártonnak szentelt templomait mutatja be, mintegy előzetes betekintést adva a szerzők által 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulójára megjelentetni tervezett fotóalbumába. A kiállításról és a fényképek létrejöttének hátteréről a szerzők nyilatkoztak lapunknak.

 

Perjés Krisztina és Dr. Petre András

Perjés Krisztina és Dr. Petre András

Perjés Krisztina: Fő profilom a sajtófotózás, de más műfajok sem állnak távol tőlem, így rövid gondolkodás után elfogadtam Dr. Petre András felkérését, aki szerzőtársnak kért leendő albuma összeállításához.

Érdekesnek találtam a hagyományos és a lomografikus, – különleges gépekkel készített – fényképekkel együtt megjeleníteni a mai digitális képeket, felhasználva az informatika adta lehetőségeket. A megismert célkitűzés, Szent Márton emlékezete Baranyában, valamint a szakrális helyek kínálata is felkeltette az érdeklődésemet. A különleges évfordulóra történő készülődés, és a lehetőségek, melyek az elkészült képekből szinte önmaguktól adódnak – képeslapok, leporellók, kis kiadványok a helyszínekről – Szent Márton baranyai kultuszának továbbélését segíthetik.

Közeleg 2016, az évforduló. Elkezdődött a készülődés a méltó, ünnepi megemlékezésre Szombathelyen, Pannonhalmán és általunk képviselve Baranyában is. A Via Divide Caritatem útvonal az általunk megjárt helyszínekhez vezet. Sok emberrel ismerkedtem meg, s kerültem egészen közel hozzájuk.

Kíváncsian várom a folytatást, a kiállítás kibővített anyagának albumként történő megvalósulását, melyet a Janus Pannonius Múzeum Igazgatósága és a Pécsi Egyházmegye figyelme kísér.

 

A megnyitó közönsége

A megnyitó közönsége

Dr. Petre András: Személyes kötődés fűz Kisújbányához, az 1970-es évek közepétől ott éltem. A falu kápolnáját 1794-ben, Tours-i Szent Márton tiszteletére szentelték föl. A környékét mindig gondosan karbantartottuk. A kápolna 2010-ben történt felújítása és felszentelése alkalmából a Pécsi Püspökség – a Kisújbányától induló Baranya megyei Szent Márton kegyhelyeket összekötő gyalogos zarándok, turista utat – a Via Divide Caritatem névvel látta el. Ekkor határoztam el, hogy megörökítem megyénkben a szentről elnevezett helyek mindegyikét, különleges technikával is: lomografikusan.

Úgy gondolom, a hagyományos fényképek mellett ezek a felvételek visszaadják a készítés pillanatát, a helyszínek külső és belső teljességét. Lomográfusnak vallom magam. Hagyományos módon, filmszalagra készítem képeimet, a különleges fényképező eszközöknek, az adott pillanat adottságaihoz igazodó teljesítőképességeit kihasználva.

A lomográfia mintegy 20 éves múltra tekint vissza. Célja az, – hogy a mai technikai (digitális) lehetőségek mellett – megőrizzen valamit a múltból. Továbbfejlesztett technikával, különleges gépek megalkotásával dolgozik, a felvételek digitális manipulációs lehetőségét tagadja, a pillanat örömét, sokszínűségét, egyediségét megtartja.

 

A kiállítás november 12-ig tekinthető meg a Művészetek és Irodalom Háza nyitvatartási idejében.

(Fotók: Rónai Tibor)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS