Paulo Coelho: Alkimia - Naptár 2015 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Paulo Coelho: Alkimia – Naptár 2015

Paulo Coelho a Brazil Irodalmi Akadémia tagja 2002 óta. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristálydíjával és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagja címmel is kitüntették. 2007 óta az Egyesült Nemzetek Béke nagykövete. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei, amelyek eddig 160 millió példányban keltek el, nemcsak a bestseller listákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 75 nyelvre lefordított alkotásait 170 országban ismerik, vallási hovatartozástól és kulturális elkötelezettségtől függetlenül. A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik.

AlkimiaKönyv jelent meg életéről 2008 decemberében, melynek címe: A mágus – Paulo Coelho élete. Írója Fernando-Morais, magyarul is kapható, az Athenaeum könyvkiadó adta ki. 2009. október 20-án debütált filmje, a The Experiental Witch.

2005 áprilisában módom volt találkozni vele Budapesten a Gellért Szállóban, ahol kölcsönösen Obrigadó-t (köszönöm portugálul – a szerkesztő) mondtunk egymásnak én azért, mert dedikálta a Hetedhéthatár áprilisi számát. Ő pedig a tőlem kapott Hetedhéthatárt köszönte meg.

A meseszerűen illusztrált gyöngyszemben Catalina Estrada művészetében gyönyörködhetünk, aki már gyermekként ráeszmélt szülőhazája, Kolumbia vibráló és buja természetére. Jelenleg Barcelonában él, de nemzetközileg elismert illusztrátorként sem felejtette el a gyökereit. Munkáiban erőteljes színhasználatában ma is jelen van ugyanez a csodával telt rajongás.

A naptárban az évet Paulo Coelho idézetek kísérik végig.

Kedvcsinálónak a Brazil Irodalmi Akadémián elhangzott székfoglaló beszédéből idézünk.

„Alkímia
Mi ez az erő, amely messzire vezet a megszokott világ kényelmétől,
és rávesz, hogy inkább vállaljuk a kihívások seregét, noha tudjuk,
hogy e világ dicsősége mulandó?
Úgy hiszem, hogy ezt az ösztönző erőt úgy hívják, az élet értelmének
keresése. Sok-sok éven át kerestem a biztos választ könyvekben,
művészetekben és tudományokban, követtem érte veszélyes és könnyű
utakat, és számos választ találtam. Most már meggyőződésem,
hogy biztos választ sosem kaphatunk , ebben az életben, de végül,
abban a pillanatban amikor újra ott állunk a Teremtő előtt,
meg fogunk érteni minden lehetőséget, amelyet valaha felkínáltak nekünk.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS