Határokon átívelő ökoturisztikai fejlesztések • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Határokon átívelő ökoturisztikai fejlesztések

Ökoturisztikai, környezeti nevelési infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztést hajtott végre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság horvátországi partnereivel közösen az országhatárt átívelő IPA-projekt keretében. A „Két folyó és egy hegy – új ökoturisztikai termékek a Dráva mentén, valamint a Papuk-hegységben” elnevezésű, 2014 novemberében záruló fejlesztésnek köszönhetően a nemzeti park igazgatóság bővítette és fejlesztette kínálatát, hogy jobban megfeleljen a modern turizmus és az iskoláskorú korosztály elvárásainak.

Felújított épület Vízváron

A felújított épület Vízváron oktatóközpontnak ad otthont

Az ökoturisztikai fejlesztések a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a horvátországi Zeleni Osijek civil szervezet, valamint a Papuk Natúrpark együttműködésében zajlottak, összesen 1.021.266 euro értékben. A projekt keretében a magyarországi területeken 345.553 euro értékű fejlesztés valósult meg.

Vízváron környezeti nevelési foglalkozásoknak otthont adó oktatóközpont létesült, az ott korábban meglévő épület átalakítását, felújítását követően. Az oktatóközpontban távcsövek, spektív és lessátor áll az új madarász- és fotós programok résztvevőinek rendelkezésére, az oktatótermi foglalkozásokat projektor, vászon, laptop segíti ezentúl.

Madárrepatriáló Drávaszentesen

Madárrepatriáló Drávaszentesen

A drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban többek között idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztés történt. Létesült egy madárrepatriáló, ahol lehetőség nyílik sérült, beteg madarak helyben való gyógyítására, másrészt a vendégek közelebbről megismerhetik az egyes madárfajokat. A foglalkozásokat és a munkát spektív, távcsövek, sörpadok, továbbá projektor, vászon, laptop és fénymásoló segítik. Két kültéri foglalkoztatót helyeztünk el a bemutatóközpontban, valamint egy játszótér is létesült. Felújítottuk a környező területek élővilágát bemutató, 5 táblából álló tanösvényt, valamint webkamerát helyeztünk el, mely egy gólyafészekből ad élő közvetítést költési és fiókanevelési időszakban.

A fejlesztés keretében felújítottuk a Szentborbási Oktatási Központ melléképületét a vízitúrázók kényelme érdekében. Emellett padokkal, asztalokkal, esővédőkkel bővült ki a drávai vízitúra táborhelyek infrastruktúrája, valamint Drávaszabolcson elkészült egy új tanösvény.

Régi halászeszközök bemutatója a Boki-Duna mellett

Régi halászeszközök bemutatója a Boki-Duna mellett

Béda-Karapancsán a Boki-Duna halászati bemutatóhely tradicionális halászati eszközöket és módszereket bemutató létesítménye egészült ki új elemekkel, információs táblákkal. A kölkedi Fehér Gólya Múzeum mellett padok és asztalok, valamint időjárásálló interaktív foglalkoztatók szolgálják mostantól a szabadtéri környezeti nevelési foglalkozásokat. A madarak, valamint a természet megfigyelése, tanulmányozása céljából ide is spektív, távcső, valamint lessátor került beszerzésre. Ezen eszközök a madarak életnek megismerését segítő új interaktív eszközökkel kiegészítve tartalmas, új madárismereti programok megvalósítását segítik elő. Az ökoturisztikai fejlesztések érintik a kerékpáros- és víziturizmust: túrakenuk és kerékpárok, továbbá a szállításukat szolgáló mikrobusz és utánfutó beszerzésével.

Az érintett helyszíneken, a Dráva és a Duna mentén egyaránt, háromnyelvű információs táblákat helyeztünk ki, melyek a természeti értékek mellett a területre egykor jellemző gazdálkodási formákat is bemutatják.

Jégverem a Boki-Dunánál

Jégverem a Boki-Dunánál

A projekt keretében megvalósult fejlesztéseket és a kibővülő kínálatot mutatják be a három közreműködő partnerrel közösen létrehozott háromnyelvű (magyar-horvát-angol) nyomtatott anyagok, melyek segítségével mindkét ország turistái könnyebben tájékozódhatnak az érintett területeken. Elkészült egy Dráva-térkép, valamint Béda-Karapancsa térkép, továbbá egy általános információkat tartalmazó kiadvány. A színes prospektusok eljutnak az utazási irodákhoz, turisztikai szolgáltatókhoz, médiához, valamint a helyi vendéglátókhoz, természetvédelmi hatóságokhoz, az üzleti szektor szereplőihez is. A projektpartnerek együttműködésével pedagógusok, utazásszervezők, újságírók részére nyitott napokat, tanulmányutakat szerveztünk az új beruházások, valamint a kibővült és megújult ökoturisztikai, környezeti nevelési kínálat megismerése céljából.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS