Művészi beavatkozással a gazdasági innovációkért • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Művészi beavatkozással a gazdasági innovációkért

Nemzetközi együttműködésbe kapcsolódhatnak be Pécs művészei a Kreatív Ipari Klaszter segítségével. A „Break-In the Desk” elnevezésű projekt célja a művészek alkotóerejének és egyedi szemléletének a gazdasági innováció szolgálatába állítása a „művészi beavatkozás” (Artistic Intervention) módszerével. Az Erasmus+ pályázati vállalás keretében országonként húsz-húsz művész vesz részt a nemzetközi projektben.

break-in-the-desk-logoA feladat a művészi látásmód vállalati innováció szolgálatába való állítása. A művészek és a kreatívok a program során eljutnak vállalatokhoz, ahol sajátos látásmódjukkal megfigyelhetik a szervezetek tevékenységét. A cél a művészi beavatkozás eredményeként létrejövő termék-innováció, illetve a termelési folyamat, vagy a munkakörnyezet innovációja. A művészek számára a vállalati munka újfajta területet, inspirációt jelenthet, ami alapján a saját művészetük is tovább fejlődhet. Ez a világban több helyen létezik, de elszigetelt jelenségek formájban. A mostani projekt különlegessége, hogy mindez egy európai hálózatban fog megvalósulni, melyben összesen több mint 100 művész vesz részt. A képzés után a művészek kikerülnek vállalatokhoz, és pilot projektekben vesznek részt. A végső cél a folyamatos értéknövelő beavatkozás, a projekt lezárulta után is.

A folyamat a vállalati és művészi igények európai szintű felmérésével kezdődik, majd a tananyagfejlesztés és a tréning módszertanának kifejlesztése után országonként 20-20 művész három hónapos távoktatáson vesz részt, közülük hárman-négyen egy próbaprojekt részesei lehetnek egy külföldi vállalatnál Córdobában illetve Rómában.

A projekt időtartama 36 hónap. Vezető partner a Materahub (Matera, Olaszország), további partnerek: Collage Arts (London, Egyesült Királyság), Provincial Consortium for Economic Development of Córdoba (Córdoba, Spanyolország), Link Campus University (Róma, Olaszország), Aalto University (Helsinki, Finnország), Sibiu Chamber of Commerce, Industry and Agriculture (Nagyszeben, Románia), Municipality of Rome (Róma, Olaszország), EUROMEDINCULTURE(s) (Marseille, Franciaország), Rinova Ltd. (London, Egyesült Királyság) és a KIKK Egyesület (Pécs, Magyarország).

A KIKK Egyesület nagy lehetőségnek tartja, hogy Pécs városa részt vehet egy ilyen nagy ívű európai programban, amely a művészet és gazdaság újszerű együttműködési lehetőségeit dolgozza ki.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS