Beszélgetés Sík László kanadai filmrendezővel filmjéről a „Rékai Kati”-ról • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Beszélgetés Sík László kanadai filmrendezővel filmjéről a „Rékai Kati”-ról

A 2014 októberében Budapesten rendezett filmhéten került bemutatásra Sík László Kanadában élő filmrendező Rékai Kati című dokumentumfilmje a MOM üzletközpont filmtermeiben. A 43 perces film bemutatása után beszélgettünk a rendezővel.

 

Rékai Kati

Rékai Kati

László, gratulálok a filmedhez! Hogyan határoznád meg, mi volt a foglalkozása Rékai Katinak, a Kanadai Kultúra nagykövetének?

Nehezen tudnám meghatározni. Újságíró, író, kórházalapító nemzetközi könyv- és művészeti-kiállítás szervező, szociális munkás, diplomata.

Mit kívántál bemutatni a filmeddel?

Filmünkkel bemutatjuk, hogy a múlt század történelmi viharai közepette az összetartó család hogyan nyújtott biztos hátteret ahhoz, hogy a néha már leküzdhetetlennek tűnő nehézségek ellenére is Rékai Kati kitartó munkával a kanadai magyar közösség meghatározó tagjává és a két ország kapcsolatainak alakítójává válhasson. Igyekeztünk 43 percbe sűrítve, korabeli fényképek és filmek segítségével is gazdagon illusztrálva végigvezetni a nézőt Rékai Kati életútján úgy, hogy a legfontosabb mozzanatokat a személyes mellett történelmi megvilágításba is helyezi.

Milyen személyes kapcsolatod volt Rékai Katival?

Alig két évvel Kanadába érkezésem után, 1992-ben ismerkedtem meg vele, amikor a Torontói Magyar Rádióban szerkesztő-műsorvezetőként dolgozni kezdtem. Akkor ő már két évtizede szerkesztette a kulturális rovatot ugyanabban a műsorban. Hamar összebarátkoztunk. Azért készítettem róla, az életéről dokumentumfilmet, mert nem ismerek hasonlóan önzetlen jó lelkű, rendre, rangra, politikai vagy társadalmi hovatartozására tekintet nélkül minden hozzá forduló embertársának segíteni akaró embert. Töretlen optimizmusa alapjaiban változatta meg az élethez való hozzáállásomat.

A filmben szó van az általa írt nagysikerű könyvekről. Kiegészítenéd ezeket az információkat?

Örömmel. Kati 1967-ben a Montreali Expo idején figyelt fel arra, hogy a szülők nehezen tudják kommunikálni gyerekeiknek a kulturális ismereteket. Ekkor találta ki a négy állathőst, Mickeyt, Taggyt, Puppot (három kutyust) és Cicát, hogy kalandjai révén megismertesse a kicsikkel Kanada és a világ nagyvárosait. Az első kötetek Kanada soknemzetiségű gyerekeinek (szüleinek) mutatták be saját környezetüket, Ottawát, Torontót az Ezer tó vidékét, majd a négy hős eljutott Franciaországba, Görögországba, Olaszországba, Svájcba, Ausztriába, Hollandiába és Magyarországra is. Húsz kötet született a világjáró mesekönyv-sorozatból. Rékai Kati több díjat nyert. Közülük a párizsi Saint-Exupéry díj a legemlékezetesebb, ezt a gyerekek ítélik oda az év legjobb gyermekkönyvének. Az utolsó kötet 2010-ben készült Brit Columbiáról a téli olimpiára, de a sporteseményt a szerző már nem élte meg, 2010 február 1-én Torontóban elhunyt.

Van olyan, amit én nem kérdeztem és te szívesen elmondanál?

Igen. A The Globe and Mail című kanadai országos napilapban megjelent nekrológjában a cikk írója, Susan Smith a Multikulturalizmus Torontói First Ladyjének nevezte Rékai Katit.

 

Rékai Kati meseillusztrációja

Rékai Kati meseillusztrációja – Mickey, Taggy, Puppo, Cica


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS