Egy épület, egy gondolat – 1. rész • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egy épület, egy gondolat – 1. rész

Limburg katedrálisa

Limburg1Németországban Hessen tartományban, Frankfurttól nem messze fekszik Limburg an der Lahn. Röviden mindenki csak Limburgnak nevezi a 34 ezres lélekszámú települést, de hivatalosan a hasonló nevű holland tartománytól a mellette elszaladó folyó nevének hozzátoldásával különböztetik meg. A kisváros neve manapság sajnos attól híres, hogy a palotájára túlzottan sokat költő püspököt felmentette Ferenc pápa, pedig a kívülről minimalista megformálású épület mellett álló több mint nyolcszáz éves katedrális Limburg fő építészeti érdekessége.

Limburg2Az 1190 és 1235 között emelt, késő románkori épület az ún. rajnai átmeneti stílus egyik legfőbb ékköve, de az építészettörténeti adatokon túl mindennél többet elárul a korszakról a védőszentjéről György-templomnak is hívott dóm színpompásan kifestett homlokzata. A festés természetesen nem eredeti, hanem a fennmaradó színminták, analógiák alapján született műemlékvédelmi koncepció XX. századi eredménye. A templom krónikájából kiderül, hogy a XIX. században például színtelen volt a homlokzat, de a mai állapot áll a legközelebb ahhoz, amit a középkor embere ismerhetett.

Rendkívül elgondolkodtató lehet számunkra is az a felvetés, hogy szerte Európában mennyivel gazdagabban színezettek voltak templomaink kívülről is és nem csupán a belső freskók élénksége próbálta megragadni a hívek figyelmét. A korabeli viszonyok közepette valóságos felhőkarcolóknak számító katedrálisok külső megjelenésükkel is elkápráztatták a halandókat.

Így vált színesebbé a középkori emberek élete, ha már a mindennapjaik nem feltétlenül voltak túlzottan pompásnak mondhatók.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS