A kanadai ex-főkormányzó Frankófonia főtitkára lett • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A kanadai ex-főkormányzó Frankófonia főtitkára lett

Michaëlle Jean 1957-ben Haitin született. Családjával együtt 1968-ban az akkori diktatórikus rezsim elől menekülve bevándorlóként Kanadába költözött. Az Université de Montréalon megszerezte az MA fokozatot, ugyanannak az egyetemnek az olasz fakultásán tanított. Aktívan hozzájárult egy vészmenhelyekből álló hálózat Qubecben és Kanada más területén történő kiépítéséhez. Később nagy tisztelettel övezett újságíróvá vált, valamint a Radio-Canada TV és CBC Newsworld információs programjának fő műsorvezetőjévé lett. Michaëlle Jean az 1867-es Államszövetség óta Kanada 27. főkormányzójaként 2005. szeptember 27-én esküdött fel, és 2010-ig látta el államfői feladatait.

2015 január 1-től Frankofónia új főtitkára. Elődje, Abddou Diouf volt ő az első hölgy, aki ezt a tisztséget betölti.

Balra Szarvas István középen Pierre Guimond kanadai nagykövet jobbról Michaelle Jean kanadai főkormányzó (Fotó: Vigh Alex)

Balról Szarvas István, középen Pierre Guimond kanadai nagykövet, jobbról Michaëlle Jean
kanadai főkormányzó (Fotó: Vigh Alex)

Frankofónia a frankofón országok és kormányok nemzetközi szervezete, valamint francia nyelven a franciául beszélő emberek közösségére is utal a kifejezés. A szervezet hivatalos neve Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) (Organisation internationale de la Francophonie), 54 tagállama, 2 társult országa van és 20 megfigyelő ország köztük Magyarország. A csatlakozás feltétele nem annak függvénye, hogy az adott országban milyen mértékben használják a francia nyelvet, hanem, hogy mennyire van jelen a francia kultúra és a francia nyelv az ország öntudatában, amely legtöbbször abból fakad, hogy az ország történelme egy időre összeforrott Franciaország történelmével. A tagállamok kisebbik hányadában első számú nyelv a francia, nem számolva Franciaországot és tengerentúli tartományait. Néhány országban francia a hétköznapi nyelv, míg más tagállamokban kevés ember használja azt.

A frankofónia (kis betűvel) elnevezés a francia földrajz tudós Onésime Reclus-től származik, aki először 1880-ban utalt az emberek és országok egy olyan csoportjára, melyek a francia nyelvet használják. A Frankofónia (nagy betűvel) elnevezést viszont Léopold Sédar Senghor használta először, a Négritude irodalmi és politikai mozgalom alapítója, az Esprit magazin egyik számában 1962-ben. Senghor szavának értelme humanista elképzeléssel bírt.

A modern értelemben vett Frankofóniát 1970-ben alapították. Mottója: „egyenlőség, komplementaritás, szolidaritás” (égalité, complémentarité, solidarité), Franciaország szabadság, egyenlőség, testvériség mottójára utal.

2008-ban Magyarországon járt főkormányzóként, ekkor módom volt vele és az akkori kanadai nagykövettel néhány szót váltanom Budapesten a Lukács cukrászdában, ezt idézem fel:

Milyen benyomásokat szerzett Magyarországon? Nagy örömünkre szolgál, hogy a közép-európai országok közül először Budapestre utazott!

Nagyon tetszik az önök országa és csodálatos Budapest. Az emberek nagyon kedvesek. Véletlen, hogy először ide jöttem.

Ön ma este részt vesz egy kanadai-magyar filmművészeti eszmecserén. Szereti a jó filmeket?

Jók az értesülései – felelt mosolyogva –, valóban este megyek az Uránia a Filmszínházba. Nagy érdeklődéssel várom a kanadai és magyar filmszakemberek eszmecseréjét. Szeretem a jó filmeket.

(Forrás Wikipédia)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS