Utolsó - a Proton Színház vendégjátéka Pécsett • Hetedhéthatár

Színház

Utolsó – a Proton Színház vendégjátéka Pécsett

Március 20-án és 21-én a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában lesz megtekinthető a Proton Színház és a Trafó koprodukciójában 2014. szeptember 11-én bemutatott Utolsó című előadás. A darab helyszíne egy idilli bevásárlóközpont. Maga a földi paradicsom, pont olyan, amilyet megérdemeltünk. Egy napon ismeretlen eredetű vírus üti fel a fejét. Pánik alakul ki. Karantént rendelnek el. A bent ragadtak a túlélésre rendezkednek be. A szükségletek és az ösztönök átveszik az irányítást. A vírus egyre csak terjed. Vajon ki fertőzött és ki nem?

Szerelem, megalázottság, ösztönök és humor mind jelen van az Utolsóban. Világméretű járvány, szökőár, tűzvész vagy földrengés – egyik sem hasonlítható ahhoz a morális romboláshoz, amit az emberiség okozhat saját magának. Ez a tematika veti fel a darab legfontosabb kérdéseit is. Mit hoz ki az emberekből a veszély? Milyen hatással van egy csoportra a félelem egy olyan korban, amikor az interneten pillanatok alatt arctalan, ám annál jelentősebb tömegek szerveződnek, majd már fizikai voltukban vonulnak utcára és hangoztatják az általuk kizárólagos és egyedüli módon elfogadhatónak tartott igazságot?

Az előadást, melynek szövegkönyve a szereplők improvizációi alapján íródott, Rába Roland rendezte. Inspirációként szolgált Eugène Ionesco Rincéroszok című drámája, melyben egy hétköznapi kisvárosban különös járvány üti fel a fejét. Az emberek hirtelen furcsa tüneteket észlelnek magunkon, majd egyik pillanatról a másikra rinocérosszá változnak. Újdonsült testükben ösztönlényként falkákba verődve rohangálnak fel-alá a városban, lépésről lépésre átveszik a hatalmat, ellehetetlenítve a még „normális” emberek hétköznapjait. Pedig „…a félelem irracionális. A ráció le kell, hogy győzze.”

Rába Roland az előadásról: „A Proton Színházban Mundruczó Kornélnál egyértelmű cél, hogy mai témát dolgozzunk fel együtt. Lehet ez egészen konkrét, mondjuk egy egészségügyi intézmény bezárása, mint a Demencia című előadásunknál. De lehet ez egy kortárs dél-afrikai író regénye, amit Szégyen címmel játszunk. A színház maga jelen idejű. Moliére vagy Shakespeare is azért friss és jelen idejű, mert a saját korukban a saját nézőikhez szóltak. A problémák nem nagyon változtak. A klasszikus is aktuális. Az Utolsó című előadás a Trafóval és a Proton Színházzal közös munka. Katasztrófa egy részben. Ionesco történetében egy várost támadnak meg az orrszarvúak, a mi esetünkben pedig egy bevásárlóközpontban szabadulnak el furcsa lények. Csak a felvetés jött a román-francia szerzőtől, az inspiráció. Az előadás az áruk és a fogyasztás furcsa mániáját mutatja meg, ami engem is elért. Zavar a saját befolyásolhatóságom, ezért szeretnék erről mesélni.” (forrás: valasz.hu)

A főszerepet Bánki Gergely alakítja. A további szerepekben pedig olyan színészek láthatók, mint a társulat állandó tagjának számító Tóth Orsi, illetve a Proton Színházzal most először dolgozó Baksa Imre, Ficzere Béla, Herczeg Tamás, Mázló Tímea és Székely Rozi. A díszlet Menczel Róbert, a jelmez: Oláh Tímea munkája.

Az előadás trailere megtekinthető ide kattintva.

 

Jelenet az előadásból - Fotó: www.pnsz.hu

Jelenet az előadásból (fotó: www.pnsz.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS