Kamarás Klára | Névnapok, védőszentek

Népszerű tudomány

Névnapok, védőszentek

Több azonos névnap esetén, melyik az igazi? Ki melyik névnapot tartja magáénak? Természetesen, amelyiket akarja.

Nagyanyám, anyukám idejében még úgy tudom, az volt a hagyomány, hogy a névnap tulajdonképpen a védőszent ünnepe. Amikor a gyerek nevet kap, akkor védőszentet választanak neki. Ha több azonos nevű szent van a naptárban, akkor a születésnap utáni első névnap tartozik hozzá, ezt kell ünnepelni. Például, László esetén, mivel 2 László is van: aki június 27. és augusztus 8. között született, annak a névnapja augusztus 8. Az összes többi Lászlóé június 27. Azért mondják, hogy június 27. a fő László nap, hiszen az év nagy része oda tartozik.

Ma már kevesen tartják be ezt a névnap-rendet. Különböző más szempontokat is figyelembe vesznek: hogy a családi ünnepek egyenletesen osztódjanak el az évben, vagy éppen fordítva: együtt lehessen megtartani több rokonét és a távollakó családtagok könnyebben megoldhassák az utazást, ünneplést. Mindez nem számít, mert csak forma. Mindenki azon a napon ünnepel, amelyiken akar.

Akiknek csak egyetlen névnapja van, mint a Kláráknak? Azok ne válogassanak!

Aki hisz a védőszentek segítségében, annak nem árt tudni, hogy védője az a szent, akinek ünnepe a születésnapja után előbb következik. Ő a hagyomány szerint az őrangyal mellett működik. A védelem hatékonyságát szerették volna növelni a szülők azzal, hogy több keresztnevet adtak az újszülöttnek és így több védőszent oltalmára számíthattak. Nem is értem, hogyan érheti mégis ennyi baj a világot, az embereket?

Nem olyan régen, még keresztnév-tár rögzítette azokat a neveket, amiből a szülők választhattak. Gyerekkoromban a leggyakoribb női név a Mária, Anna és Erzsébet volt, fiúknál a János és József. Talán ezért járta a mondás, hogy: „Az Isten is János”!

Mostanában inkább a naptár kevésbé ismert neveiből válogatnak: Petra, Alexandra, Dávid, Sámuel, Sámson, vagy a régi magyar nevek: Árpád, Botond, Bendegúz, Emese nyeri el a szülők tetszését.

Mióta a névadásban nincs korlátozás, még változatosabb lett a paletta. Nemcsak a filmcsillagok nevei, hanem a tv-sorozatok hősei is előtérbe kerültek, magyar vagy eredeti helyesírás szerint.

Szinte üdítő a sok Amanda, Szamanta, Szabina, Manuéla, Carmen és Kármen között egy-egy Annáról, Máriáról hallani. Ma már az egykor megszokott, tömegesen bejegyzett nevek hatnak különlegesnek.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

3 hozzászólás van ehhez: “Névnapok, védőszentek”


  1. Én is úgy “szocializálódtam” gyerekkorban, hogy a névnap a védőszentek ünnepe is. Különösnek is találom, hogy vannak nevek, amelyeknek nincs, vagy nem találok védőszentet. Jó lenne, ha efféle védőszentek kalendáriumában meglelném az Ibolya (Viola, Ivola) név védőszentjét, s annak történetét. (Köszönöm, ha kapok ilyet erre a névre).

    Hozzászóló: Gera István | 2012. március 25., 15:20
  2. Lilla név védőszentje mi?

    Hozzászóló: Kovács Gáborné | 2018. szeptember 7., 11:37

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés