Komárom-Esztergom megye II. világháborús hadikrónikája - 1. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Komárom-Esztergom megye II. világháborús hadikrónikája – 1.

Hadikrónikánk a második világháború Komárom-Esztergom megyében zajlott eseményeit veszi sorra. Az első rész a hadműveleti cselekmények előzményeit, az 1944 december 7. és 1944 december 23. között történteket tekinti át.

 

I. ELŐZMÉNYEK

1944. december 7. csütörtök – A német hadsereg elfoglalta a Margit-vonalat.

1944. december 12. kedd – A  2. és a 3. Ukrán Frontot a Vörös Hadsereg parancsnoksága a további együttműködésre utasította. A 2. Ukrán Front katonáinak azt rendelték el, hogy  Szőgyén és Esztergom-Neszmély szakaszon jusson ki a Dunához, s akadályozza meg a németek északnyugati visszavonulását. A 3. Ukrán Front pedig azt a feladatot kapta, hogy a Velencei-tó körzetéből Bicskén Esztergomon és Neszmélyen keresztül jusson el a Duna déli partjához, és akadályozza meg az ellenség nyugati visszavonulását..

A Nyilaskeresztes Párt Hungarista Mozgalom falragaszok útján adta hírül a magyar férfiaknak, hogy jelentkezzenek önkéntes katonai szolgálatra.

1944. december 13. szerda – Rehák Gyula főispán a lakosság érdekében elrendelte az állatállomány és a lakosság biztonságosabb területre helyezését.

1944. december 14. csütörtök 12 óra: A megye területén rögtönbíráskodást hirdetnek ki.

1944. december 16. szombat – „Az iparostanonc-iskolába is német katonákat szállásoltak. Az iskola bútorait a szabad ég alá rakták ki.”

1944. december 20. szerda – A 3. Ukrán Front megkezdi támadását a Margit-vonal ellen, hogy befejezze Budapest körülzárását.  A parancsnok, Fjodor Ivanovics Tolbuchin (1894-1949) a Szovjetunió marsallja.

A Margit-vonal a német hadvezetésnek a Duna-Velencei-tó-Balaton között 20-35 km mélységben kiépített, három védőövből (az elsőben lövészerőkkel, a második és harmadikban páncélos csapatokkal) álló megerősített védelmi szakasza.

A 3. Ukrán Front e napon kedvező erőviszonyok közepette indítja meg a támadást. A főcsapás irányában élőerőben 3,3-szeresen, lövegekből 4,2-szeresen, harckocsikban és rohamlövegekben 3,5-szeresen múlták felül a németeket. A légierő majdnem egyenlő volt. A németeknél sok volt a katonaszökevény.

1944. december 21. csütörtök – Debrecenben összeült 230 küldött részvételével az Ideiglenes Nemzetgyűlés.

1944. december 22. péntek – Az Ideiglenes Nemzetgyűlés megválasztja a 12 tagú Ideiglenes Kormányt, amely még aznap beterjeszti a Függetlenségi Fronttal megegyező programját.

1944. december 23. szombat  –  Bicskétől keletre a szovjet csapatok átvágják a Budapest-Bécs-i útvonalat. A németek már csak Dorogon keresztül érintkezhetnek a Budapesten levő erőikkel.

Az Ideiglenes Kormány fegyverszünetet kér a Szovjetuniótól.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS