Komárom-Esztergom megye II. világháborús hadikrónikája – 2. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Komárom-Esztergom megye II. világháborús hadikrónikája – 2.

Hadikrónikánk a második világháború Komárom-Esztergom megyében zajlott eseményeit veszi sorra. A második rész a szovjet csapatok 1944. december 24 és december 31. közötti időszakban Budapestért vívott hadműveleteit tekinti át.

 

II. A SZOVJET CSAPATOK HADMŰVELETEI BUDAPESTÉRT

1944. december 24. vasárnap – A Vörös Hadsereg csapatai először lépnek  Komárom-Esztergom megye területére. A 3. Ukrán Front egységei:  4. gárda hadsereg, 31. gárda lövészhadtest, 7. gárda gépesített hadtest, 21. gárda lövészhadtest, 20. gárda lövészhadtest, 135. lövészhadtest, 68. lövészhadtest, 5. gárda lövészhadtest, 1gárda erőd körletcsoport. 46. hadsereg: 10. gárda lövészhadtest, 23. lövészhadtest, 37. lövészhadtest.

A 46. hadsereg sávjában a gyors hatásmérő csoport feladatát a 18. harckocsi-hadtest látta el. Ez utóbbi állományába tartozik a 110. és a 170. harckocsi, a 32. gépesített gárda. A 170. harckocsi dandár elfoglalta Mányt és megközelítette Sárisápot.

1944. december 25. hétfő, Karácsony – A 170.harckocsi dandár elfoglalja Sárisápot és Leányvárt. Sárisáp e napon szabadult fel első ízben. Sárisápon élemiszer-, és lőszerraktárak voltak. A dandár északnyugat felé folytatta előnyomulását és felszabadította Dorogot, Tátot, és Nyergesújfalunál elérte a Dunát. Éjszaka a 18. harckocsi-hadtest felszabadította Kőhányás-pusztát, Majk pusztát, Várgesztest. A szovjet csapatok még ezen a napon elfoglalták Bicskét, Tinnyét és Leányvár vasútállomását. De megszállták Csolnokot is.

1944. december 26. kedd, Karácsony – Esztergom 7:30: A visszavonuló németek felrobbantják a Duna-hidat. A várost felszabadítja teljesen a 18. harckocsi-hadtest, ahogy Nyergesújfalut, Süttőt, Neszmélyt és Dunaalmás keleti kijáratát is. Az 5. gárda lovas hadtest elérte Kecskéd és Környe déli részét,  Alsógallát és Tarjánt. Zaharov tábornok csapatai felszabadítják Felsőgallát és Tatabánya ótelepi részét. Bánhida még német megszállás alatt van. A 3. Ukrán Front folytatta Budapest körülzárását.  Elfoglalták Esztergom városát és vasútállomását, valamint Dorog és Tata helységeket és vasútállomásait. Ezzel befejezték a budapesti ellenséges csoportok bekerítését. Az arcvonal csapatai harcolva elfoglalták Kesztölc, Bajna, Tarján, Vértessomló, Oroszlány helységeket, továbbá Szár vasútállomását.

1944. december 27. szerda – Az 5. gárda lovas hadtest felderítő osztagai kemény csatákat vívtak Bokodnál, a páncélosok Környéért, Tardosért, és Agostyán előtt, a Bocsájtó-völgyért is. A lovas hadtest  csapatai estig Bokod-Környe vonalon álltak, elfoglalták a Tóvárostól keletre lévő vasútvonalat és Dunaalmás déli részét.

1944. december 28. csütörtök – A 18. harckocsi-hadtest elfoglalta Dunaalmást. A hadtest ezután tartalékba vonult. A helyét a 31. hadtest 80. és 4. lövészhadosztálya váltják fel.

1944. december 30. szombat – Guderian német tábornok 20 óra 30-kor jóvá hagyja a Konrád I.-tervet. A terv célja: a Budapesten bekerített német csapatoknak segítséget nyújtani. A terv szerint a támadás egyik ága Tata, Agostyán, Tarján, majd Gyermelyen, Szomoron keresztül elérni Bicske előterébe. A másik ága Bánhida, Alsógalla, Felsőgalla, Szár irányában jutott volna ki ebből a körzetbe. Ugyanakkor Süttő, Piszke, Nyegesújfalu körzetében partra szálló deszant alakulatokkal a szovjetek hátába kerülni, hogy a budapesti-bécsi műutat birtokba véve bekerítést hozzanak létre, illetve a hegyeken át harmadik irányból is Bicske felé tőrjenek. Itt az egyesült erők elfoglalták volna Budaőrsöt, s kiszabadítani a bekerített egységeket.

1944. december 31. vasárnap – Egy szovjet harckocsi-csoport, 15 T-34-es harckocsival megerősítve Neszmélytől kiindulva előnyomul a Dunaaalmástól keletre lévő útkereszteződésig. Harcok folytak Környénél, a Bánhida-Vértesszöllős közötti vasútvonal mentén, Tóvárostól délkeletre. A szovjet tüzérség lövi az almásfüzitői kőolajfinomítót. A IV. SS páncélos hadtest állományában a 3. Totenkop és az 5. Wiking SS páncélhadosztály december 30-a és január 1-je között Győrben és Komáromban kirakodva elfoglalta az Ács-Tata-Felsőgalla vonalán kiépült állást. Hollandiából átirányították a 711. gyalogoshadosztályt.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS