Zenés történelmi emlék • Hetedhéthatár

Színház

Zenés történelmi emlék

Mándy Ildikó Társulatának előadása a Pécsi Harmadik Színházban

Tavaly, az I. világháború kitörésének centenáriumán megannyi színházi előadás is született, hogy emléket állítson a tizenötmillió áldozatot követelő ,,nagy háborúnak”. Mándy Ildikó táncos-koreográfus társulata is közéjük tartozik: 1914 címmel hozták létre az ő rendezésében, Záhonyi Enikő főszereplésével, Márkos Albert muzsikájával, Kallai Nóra csellóművész közreműködésével az I. világháborút és annak személyes vonatkozásait feldolgozó zenés produkciójukat.

Korabeli krónikák, irodalmi művek, többek között Ádám Éva (Kamenitzky Etelka), Ernst Jünger írásai, valamint Kassák Lajos, Babits Mihály, Palasovszky Ödön és Christian Morgenstern Márkos Albert által megzenésített versei idézik a száz éve történteket Mándy Ildikó Társulatának előadásában. Miként a rendező-koreográfus fogalmaz egy helyütt: ,,a hátország magánemberi tragédiái, a soha ki nem heverhető lelki traumák, a generációkon át vonszolt háborús reflexek, az egyéni helytállás, az egymásrautaltság és az országhatárokon, nemzeti konfliktusokon átívelő emberiesség” állnak figyelmük középpontjában. Az a kérdés, hogy mit jelent a háború az emberiségnek, az egyes embernek?

Az anyaggyűjtés során nagy segítségükre volt az Orvostörténeti Múzeumban fellelhető, Hadak útján című napló, ám hamar kiderült, hogy a versek mondanak el legtöbbet a korról, s az eseményekről, ezek megzenésített változatai pedig minden más szövegnél erőteljesebben szólalnak meg. A társulatvezető tervei szerint a 2014-ben bemutatott produkció 2018-ig, az I. világháború befejezésének évfordulójáig minden évben kiegészül egy-egy új történettel, emlékkel, információval. Így a Pécsi Harmadik Színházban március 19-én este 7 órakor a nézők már az eredeti előadás némileg kibővített változatát láthatják.

 

Fotó: Pécsi Harmadik Színház

Fotó: Pécsi Harmadik Színház


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS