Célkeresztben az alvás • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Célkeresztben az alvás

Az alvászavarokkal (szomnológiával) való összefüggéseket járta körül a tudományág hét jeles képviselője az alvás világnapjának alkalmából a World Sleep Day Hungary sajtókonferencia keretében Budapesten 2015 március 10-én. A rendezvény szervezője a Benyovszky Alvásközpont igazgatója, G. Németh György c. egyetemi docens volt. A rendezvény keretén belül a Sleepfriendly Hotel International Program fődíját is átadták.

G. Németh György (j) a szerző társaságában

G. Németh György (j) a szerző társaságában

A szomnológia az alvászavarokkal foglalkozó tudományterület. Valóján azonban több tudományág határán helyezkedik el, így az ideggyógyászathoz, a pszichiátriához, a tüdőgyógyászathoz és a fül-orr-gégészethez is nagyon közel áll. Ahogy dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvástársaság elnöke fogalmazott, az alvászavar előidézője lehet más, szervi megbetegedésnek is, így fontos, hogy az orvostudományban a szomnológia is kiemelt helyet kapjon.

Dr. Félegyházi Zsolt eladásában a felnőttkori figyelemzavarról és hiperaktivitásról beszélt. Igen, meglepő, de a felnőttek körében is létező fogalom a hiperaktivitás!

Az alvászavar könnyedén orvosolható kis mennyiségű melatoninnal, amelyet meglepő módon, nem közvetlen lefekvés előtt, hanem este öt-hat óra körül kell alkalmazni – így a gyógyszer egy órával előrébb hozza az elalvás idejét.

De mi is az a melatonin? A melatonin az alvást és a biológiai óránkat szabályozó hormon – mondta el dr. Sándor Edit, a Pharma Nord Kft. orvos-igazgatója, „A melatonin, mint karmester” című előadásában. Minél magasabb a hormon szintje, annál álmosabbak vagyunk, így nem meglepő, hogy éjszakánként a tízszeresére nő.

Dr. Vida Zsuzsa, a Benyovszki Orvosi Központ főorvosa felhívta a figyelmet az alvászavar és az elalvásos balesetek összefüggéseire. Azonban nem csupán az utakon, vezetés közben jelent veszélyt az elalvás, de a fegyveres erőknél is. Így mára külön alvásspecialisták foglalkoznak a katonákkal, és gondoskodnak arról, hogy nyugodt körülmények között alhassanak, megelőzve ezzel a figyelmetlenségből adódó baleseteket, amelyek 80 %-ban jellemzőek a katonaságnál.

Dr. Hegyi Gabriella 35 éve foglalkozik a kínai hagyományos gyógyászattal. Kiemelte, habár sokszor halljuk az alternatív gyógyászat kifejezést, ez mégsem helytálló, hiszen amit e kifejezés alatt értünk, az valójában a nyugati és a keleti gyógyászat egyvelege.

Dr. Acsády László „Új idegtudományos módszerek az alváskutatás szolgálatában” című előadásában felhívta a figyelmünket arra, hogy az új évezredben robbanásszerű fejlődésnek lehetünk tanúi az alvászavarok kutatásának területén, és e felfedezések új megvilágításba helyezik majd a teljes orvostudományi szemléletet.

A mintegy két és fél órás konferencia során az ember azt hihette, hogy orvosi továbbképzésen van. E sorok írója kíváncsi lenne, hogy a szállodai szakemberek és az újságírók ezekből mennyi információt tudtak elraktározni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS