Kerti Patrik 11 éves fiú nyerte a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadik receptversenyét • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Kerti Patrik 11 éves fiú nyerte a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadik receptversenyét

Közel százan gondolták úgy, hogy próbálkoznak, leleményes, fantáziadús és persze egészséges ételeik receptjét küldik be a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadszor meghirdetett, Egészségedre! elnevezésű receptversenyére. A pályázók között idén is akad tiszti főorvos, dietetikus, diabéteszes, de még séf is!

B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke, Honfi Bernadett Zsuzsanna dietetikus, közgazdász, Bedros J. Róbert professzor

B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke, Honfi Bernadett Zsuzsanna dietetikus, közgazdász, Bedros J. Róbert professzor

A határon túli nyitás jegyében érkeztek receptek a Vajdaságból, Szlovákiából, de még Finnországból is. Bár nem került a nyertesek közé nagyon izgalmas az oromhegyesi Balla László áldosa, melynek hagyománya a magyarok áldozati ételeihez nyúlik vissza, és egy alkalommal ezer-kétezer ember számára készítik ma is Oromhegyesen. Érdekessége, hogy a borjú, vagy vadhúsokat árpagyönggyel és aszalt-gyümölcsökkel főzik együtt.

A pályázat különdíjasa: dr. Sipeky Csilla genetikus-onkológus, Finnországban kutatva maga fogja a Balti-tengerben csukagombócához a csukát. Csilla a halat darálja, fasírtot készít belőle, amit paradicsomos hajdinakásával tálal.

Jó hír, hogy az édesszájúak isteni zserbót, vagy éppen Rákóczi túróst készíthetnek, a nélkül, hogy bűnöznének, hiszen a beküldött receptek szerint a finomságok szénhidrátcsökkentett alapanyagokból készülnek, hogy a diabéteszesek is bátran fogyaszthassák őket. Finom és kalóriacsökkentett sós süti a fetasajtos pehelypogácsa joghurtos mártással, de olyan különlegességek is megtalálhatók a receptek között, mint a vörös lencse golyó, vagy éppen a zöldfűszeres kukoricabatyuban sült bélszín.

Nemcsak középkorúak, vagy idősebbek versenyeztek, több 19 éves egyetemista is kedvet kapott a főzőcskézéshez, a legfiatalabb versenyző pedig a 11 éves Kerti Patrik meg is nyerte a versenyt. Zabkorpával, durumliszttel és édesítőszerrel készített fitt meggyes sütijébe édesanyja is besegített, ez azonban mit sem változtat azon, hogy büszkén mutatja beküldött fotóján a diabetikus finomságot. A díjátadón kiderült, testvérével együtt valóban ők készítik a reform sütiket, okos választásukat erősen befolyásolja a dietetikus mama. Patrik éppen a nagymamájánál volt Egerben, így ő vette át a díjat helyette.

Igazi öröm, a fiatalok jelenléte, hiszen az ő korukban még nem kell keservesen, rengeteg energiával és odafigyeléssel változtatni rosszul berögzült szokásinkon, elég a reformétrendet megszokni, amit majd nyilván átadnak gyermekeiknek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy kevesebb legyen az elhízás és társult betegségeinek megjelenése. Az első tízben két 19 éves egyetemista is ott van: Knap Tícia és Szabó Ramóna. Tícia áfonyás túrógombóca tönkölybúza darával és joghurttal készül, de ne feledkezzünk meg az áfonya szív-és érrendszerre gyakorolt hatásáról sem!

Harmadik helyezettünk séf egy budapesti étteremben. Papp Károly érlelt lazaca avokádó salátával amellett, hogy gyönyörű látvány, kifejezetten gyógyító ételnek számít. Másik szakácsversenyzőnk a siófoki Hajós Ágnes, de a nyertesek között van Szlovákiából érkezett gasztroblogger. háziasszony és életmódtréner is.

Az összetevők élettani hatásáról szólva, sokan érdekes és a betegségek szempontjából

fontos háttértörténetet írtak. Tudták például, hogy a csicsóka rostokban és inulinban (probiotikum) gazdag, ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegek szívbetegek és fogyni vágyók számára? Vagy: az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. B-vitaminjai segítik az agysejtek melatonin termelését, csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, jótékonyan hat az ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek – elnöke Dr. Bedros J. Róbert professzor, a MOMOT elnöke, társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke, tagjai: Antal Emese dietetikus, Dr. Audikovszky Mária lipidológus, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Csongrádi Kata színésznő a KKT elnökségi tagja, Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, G. Németh György, a Napidoktor főszerkesztője, Kovács Györgyné Katalin főszakács Hévíz, Dr. Pados Gyula a MOMOT főtitkára, Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára hiszen minden egyes recept beküldője díjat érdemelne.  Az ételeket pedig érdemes végigkóstolni, hiszen a pályázók figyelembe vették kérésüket, szénhidrátcsökkentett, felesleges kalóriáktól mentes, fogyókúrázók, és diabéteszesek is fogyaszthatják fogásaikat.

Ezért is döntött úgy a zsűri, hogy bár idén is 10 versenyzőt jutalmaz meg, az első 3 dobogós helyet hirdeti ki, a többieket kiváló helyezéssel jutalmazza a versenyben.

A nyertesek március 21-én szombaton, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság XIV. Kongresszus záróakkordjaként vehették át díjaikat. Az első helyezett a Hévízi Szent András Reumakórház felajánlásaként a négycsillagos Hotel Spa Hévízben nyert egy 3 éjszakás wellness hétvégét, a többiek a 77 Elektronika jóvoltából vércukormérőt, a Springmed kiadó jóvoltából pedig könyvet, illetve könyvutalványt vehettek át az oklevél mellé.

A zsűri elnöke Bedros J. Robert professzor és a győztes édesanyja Honfi Bernadett Zsuzsanna dietetikus, közgazdász interjút adtak lapunknak, amit később közlünk. A nyertes receptek rövidesen megjelennek a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság portálján.

 

Nyertesek:
1. Kerti Patrik Bende 11 éves Budapest / Fitt meggyes süti
2. Knap Tícia egyetemista Budaörs / Áfonyás túrógombóc
3. Papp Károly séf Budapest / Érlelt lazac avokádó salátával

Kiválóan szerepeltek:
Witttmerné Tóth Judit Komló / Csicsóka saláta fokhagymás csirkemellel
Bulla Bianka életmódtréner Budapest / színes zöldségkavalkád
Magyar Roland blogger Komárno / Rákóczi túrós muffin
Szabó Ramóna egyetemista Budapest / Francia krémes rakottburgonya
Hajós Ágnes szakács Siófok / Rozmaringos kacsamell paprikasalsával és édesburgonyával
Sebők Klára Budapest / Karfiol parmezános ropogós pizza
Kakukné Varga Ágnes Szeged / Hamis húsleves
Különdíj: Sipeky Csilla Finnország / Csukagombóc hajdinakásával


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS