Szarvas István | Olasz-magyar orvosi kézfogás a budapesti Vigadóban

Emberi tényező

Olasz-magyar orvosi kézfogás a budapesti Vigadóban

A nemzetközi onkológiai kutatások kiemelt feladata a daganatos megbetegedések esetén olyan terápiát nyújtani, amely a kezelés maximális hatékonysága mellett a fájdalmas mellékhatásokat is mérsékli. Magyarországon a megbetegedettek magas száma miatt jelentős változást hozhat, ha sikerül javítani a betegek közérzetét, ezzel segítve a betegséggel való küzdelmet. Ebben a tárgykörben került sor március 25-én a pesti Vigadóban – az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE-Agenzia), az Olasz Nagykövetség kereskedelemfejlesztési szekciójának támogatásával – sajtótájékoztatóval egybekötött prezentációra és fogadásra. A székesfehérvári Aniba-Net Kft. közreműködésével a római HC Welth cég és a Kaposvári Egyetem onkológiai centrumának kutatási eredményeit hozták nyilvánosságra.

HCWelthA betegség, a szenvedés és a fájdalom elfogadása vagy elutasítása minden ember legszemélyesebb ügye és az ember méltóságának alapvető követelménye, hogy a választásban senki sem korlátozza. A beteg elsődleges joga, hogy betegségéből meggyógyulhasson, ha pedig ez nem lehetséges, ne kelljen több rosszat elviselnie, mint ami a betegségéből kényszerűen és elháríthatatlanul következik. A WHO 1986-ban dolgozta ki terápiás ajánlását, amelyet „analgetikus lépcsőnek” neveztek el. Albert Schweitzer gyakran idézett mondata: a fájdalom rettenetesebb ura az emberiségnek, mint maga a halál. Sok beteg már a diagnózis pillanatában úgy érzi, hogy komoly fájdalmai vannak, vagyis maga a félelem válik tünetté. A magyar Egészségügyi Törvény is hangsúlyozza: minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.

A HC Welth Budapesten bemutatásra kerülő kutatásai és tevékenysége a kemoterápia és sugárkezelés által kiváltott mellékhatások megelőzésére és kezelésére szolgál. A HC Welth cég 2013-tól a székesfehérvári Aniba-Net Kft-n keresztül van jelen a közép-kelet-európai régió öt országában (Magyarország, Horvátország, Románia, Szlovákia, Cseh Köztársaság). Magyarországon a megbetegedések magas száma miatt jelentős változást hozhat, ha sikerül javítani a betegek közérzetét, ezáltal segítve a betegséggel való küzdelmet. A HC Welth és magyarországi partnere szoros együttműködést kíván kiépíteni a magyarországi egyetemekkel és professzorokkal. 2015 elején zárult le az a kutatás, melynek során az ország egyik legjelentősebb és legjobban felszerelt onkológiai központja, a Kaposvári Egyetem tesztelte sugárterápiával kezelt betegeken a mellékhatások megelőzésének lehetőségeit. Az eredményeket a március 25-i rendezvény keretében hozták nyilvánosságra.

A konferencia előadói: Dr. Gaetano Lanzetta, Director of medical Onkology, Italian Institute of Neurotraaumatalogy (INI) Grottaferrata (Róma) és Dr. Hadijev Janaki (Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet, Kaposvári Egyetem) voltak.

A konferencia után beszélgetést folytattam professzor Gestano Lanzettával, akitől megtudtam, hogy a gyógyszerek kaposvári sikeres alkalmazása után bíznak abban, hogy a többi onkológiai központ is ki fogja próbálni. Kérdésünkre, hogy a különböző rákbetegségeknél mennyire változott a protokoll, a professzor elmondta, hogy nagy áttörés nem tapasztalható, de a szövődmények csökkentek és megnövekedett a várható élettartam az új okos gyógyszerek alkalmazásával.

A konferenciát követően ünnepi koncertet adtak, amelyen fellépett Gianni Maria Ferrini zongoraművész, aki néhány héttel ezelőtti budapesti bemutatkozó koncertjén lenyűgözte a közönséget. Az esemény médiatámogatója az Orvosi Hírek webújság volt.

 

(Forrás: HC Welth, információ: AC Interactive Communications/Megaline, Napi Doktor)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Olasz-magyar orvosi kézfogás a budapesti Vigadóban”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés