Április 10-én indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Április 10-én indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Titanic2015A ’71 című angol-ír drámával nyit és rendhagyó módon egy dokumentumfilmmel, Michael Madsen A látogatás (Visit) című alkotásával zárul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. 2015. április 10-18. között öt helyszínen 34 nemzet 52 alkotását 8 szekcióba osztva láthatja majd a közönség Budapesten. Nyolc film vetekszik idén a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Borislav Andjelic szerb filmkritikus elnökletével háromfős zsűri dönt, melynek magyar tagja Ragályi Elemér operatőr.

 

Filmek öt helyszínen

Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget a Titanic, melynek programja idén nyolc szekcióból tevődik össze.

Megmaradt Alice-nek

Megmaradt Alice-nek

Az Amerikai függetlenek-ben hat film lesz látható, melyek közül a legizgalmasabb talán a Megmaradt Alice-nek című felkavaró dráma, melyért Julianne Moore Oscar-díjat kapott, s mely hazánkban csak a Titanicon lesz majd látható! A film az Alzheimer-kór embert próbáló természetét ábrázolja és a családi összetartásról szól. A Spring című amerikai horrorban a szüleit gyászoló fiatal Evan Kaliforniából Olaszországba repül, ahol beleszeret egy sötét titkot őrző lányba. A Feloldozás rendezőinek legújabb filmje Lovecraft munkáit idézi Richard Linklater stílusában – sötét humorral, nagy szívvel és zsigeri rettenettel tálalva. A Hideg pólusok (Red Knot) című amerikai-argentin romantikus dráma egy egészen másfajta szerelmet ábrázol. Peter és Chloe New Yorkban élő friss házasok nászútjukat egy Antarktiszra tartó kutatóhajón töltik, de ez az utazás kezdi szétfeszíteni házasságuk határait. Társadalmilag és politikailag érzékeny témát dolgoz fel a felkavaró Camp X-Ray. A film a guantánamói fogolytáborban játszódik, ahol egy katonanő furcsa barátságot az egyik fogva tartottal. Főbb szerepekben Kristen Stewart és a Nader és Simin – Egy elválás történetében a férjet alakító Peyman Moaadi látható. Szintén borzongatóan aktuális a Sötét húzások (Night Moves), mely az ökoterrorizmus természetét rajzolja meg egy feszült thrillerben Peter Sarsgaard, Dakota Fanning és Jesse Eisenberg izgalmas alakításaival.  Végül a Lake Los Angeles drámai hangvételű, de mégis költői mélységű film az identitáskeresés problémájáról és az amerikai menekültkérdés tragikumáról. Egy középkorú kubai férfi az amerikai-mexikói határ közelében illegális menekültek elszállásolásából tartja fenn magát. Egy nap találkozik egy tízéves mexikói kislánnyal és kettejük között barátság szövődik, miközben mindketten egy szebb jövő eljövetelében bíznak.

A tavalyi Titanic a Halhatatlan szeretőkkel s benne Tilda Swintonnal zárult, s a magnetikus erejű színésznő idén is látható lesz a Sötét oldal szekcióban, Bong Joon-ho számos díjat nyert, sötét humorú, lehengerlő látványvilágú, fordulatokban bővelkedő SNOWPIERCER című amerikai-koreai sci-fi thrillerében. Az új jégkorszakban játszódó filmben az emberiség utolsó menedéke egy vonat, mely körbeutazik a bolygón.

 

Két új szekció

A 22. Titanic Filmfesztivál kínálata idén két új szekcióval is bővül. A FESZTIVÁLKEDVENCEK kilenc olyan filmet tartalmaz, melyek a világ nagy fesztiváljain sikert arattak, míg a VALAMI VADSÁG négy egészen meghökkentő filmmel gazdagítja a programot.

Kukoricasziget

Kukoricasziget

Több fesztiválkedvenc is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául. A Mennyország most rendezője, Hany Abu-Assad Oscar-díjra jelölt, Cannes-ban díjazott thrillere, az OMAR egy érzékeny lelkű palesztin fiú történetét meséli el, aki rendszeresen átszökik a falon szerelméhez, Nadjához, ám amikor a katonai rendőrség elkapja, fájdalmas döntésre kényszerül. Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazták a Ragályi Elemér fényképezte KUKORICASZIGET (Simindis kundzuli/Corn Island) című grúz drámát. George Ovashvili gyönyörű parabolája olyan emberekről mesél, akik politikai feszültségek és a természet irányíthatatlan erejének kitéve élnek. Jafar Panahi teheráni taxisként forgatta legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását, a TAXIt, mely elnyerte a Berlinale fődíját és a kritikusok FIPRESCI-díját is. A Távol az emberektől (Loin des hommes/Far From Men) című marokkói-francia drámában pedig az algériai háború idején egy falu franciatanárát utasítják, hogy vigyen el egy letartóztatott férfit a közeli városba. Az utazás során nem várt kapcsolat alakul ki közöttük. Az Albert Camus novellájából írt, Velencében díjazott western főszereplője Viggo Mortensen, a film zenéjét pedig Nick Cave szerezte. Wojciech Smarzowski, a Közlekedésrendészet alkotójának új filmje, az Ütős angyal (The Mighty Angel) szellemesen és szórakoztatóan mesél az alkoholizmusról, aminek sajnos még a szerelem sem képes határt szabni. Carlos Marques-Marcet filmje, a 10 000 km című fesztiválkedvenc spanyol dráma pedig azt vizsgálja, a távolság szabhat-e határt a szerelemnek. A Magam ura (Mot naturen/Out of Nature) című norvég dramedy-ben is kulcsszerepe van a távolságnak. Martin harmincas férj és családapa egyedül megy túrázni a hegyekbe egy hétvégére. Mi, nézők halljuk cenzúrázatlan gondolatait magáról és az őt körülvevő emberekről.  A főszereplőt is alakító rendező, Ole Giæver humoros portréja Berlinben elnyerte az Europa Cinemas–díját, itthon pedig a SCOPE50 online filmfesztivál nyerteseként végzett. A tiltott szoba (The Forbidden Room) egy húszas-harmincas évek némafilmes tablóira hajazó delíriumos kollázs. A neves kanadai kísérleti filmes Guy Maddin abszurd humorú hallucinációjának szereplői között feltűnik Udo Kier, Mathieu Amalric, Charlotte Rampling és Maria de Medeiros is. Sokaknál kicsapja majd a biztosítékot! Végül az X+Y című brit filmben az autista tinédzser, Nathan amilyen nehezen dekódolja az embereket, olyan könnyen oldja meg a legbonyolultabb matekpéldákat. Morgan Matthews megrázó drámáját Asa Butterfield, Sally Hawkins, Eddie Marsan és Rafe Spal teszik naggyá.

R100

R100

A VALAMI VADSÁG válogatásban négy egészen meghökkentő filmet láthatunk. A Flight of the Conchords új-zélandi alkotóinak dokuparódiája, a Hétköznapi vámpírok (What We Do In the Shadows) főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá. A bunkerbe zárva (Der Bunker/The Bunker) a Németországban született görög Nikias Chryssos sötét, szarkasztikus humorú meséje azokról a szülőkről, akik meggátolják, hogy a gyerekük felnőjön. A japán Hitoshi Matsumoto legújabb alkotása, az R100 egy olyan világba vezeti a nézőt, amit még senki nem mert bemutatni eddig, ahol bármikor felbukkanhat egy domina, aki megalázza, megkorbácsolja, megveri, megkínozza. E bizarr komédia még a hardcore filmrajongókat is próbára teszi! Végül a svéd Bitte Andersson musical-komédiája, a Dyke Hard olyan, mintha begombázva készítették volna. Egy leszbikus rockbanda turné közben felvesz egy stoppost, aki thai boxoló. Eközben egy rejtélyes milliárdos mindent bevet, hogy megállítsa őket: nindzsahadsereget, kiborgokat és gonosz görkoris lányokat küld rájuk!

A 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál rendhagyó módon egy dokumentumfilmmel, Michael Madsen A látogatás (Visit) című alkotásával zárul, mely egy eddig meg nem történt eseményről készült: az ember első találkozásáról a földönkívüli intelligens élettel.


Verseny a Hullámtörők-díjért

A Titanic 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén nyolc alkotás vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, s közülük négy rendezője – a svéd Ronnie Sandahl (Underdog), a finn J.-P. Valkepää  (Megléptek), a francia Lucie Borleteau (a  Fidelio – Alice utazása), valamint a görög Stathis Athanasiou (Alpha) – elkíséri filmjét a magyar fővárosba. A zsűri tagjai Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a Kaurismäki testvérek által elindított észak-finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, aki több szerbiai filmfesztivál művészeti igazgatója, illetve a berlini, cannes-i, torontói, puszani, wiesbadeni és thesszaloniki fesztiválok zsűritagja is volt.

A fesztivál végleges programja a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el.

A filmfesztivál Facebook-oldala


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS