A 22. Titanic-győztes francia rendezőnő válaszolt lapunk kérdéseire • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A 22. Titanic-győztes francia rendezőnő válaszolt lapunk kérdéseire

A Fidelio – Alice utazása, a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje  nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää: Megléptek című alkotásának. Az április 10-18. között Budapesten rendezett 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon nyolc, egy-egy kivételes női sorsot ábrázoló film versenyzett a Hullámtörők-díjért. Idén a közönségdíjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta.

A fődíjas film egy jelenete

A fődíjas film egy jelenete

Április 18-án, a sajtó kizárásával az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, Horváth György fesztiváligazgató, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a főváros főpolgármester-helyettese. A Hullámtörők-díjat a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l’odyssée d’Alice) nyerte. – A rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról, aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben – nyilatkozta Borislav Anđelić.

A Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l’odyssée d’Alice) című filmben a 30 éves Alice tengerészként dolgozik. Miközben élettársa, Félix a szárazföldön vár rá, ő másodgépészként kezd dolgozni egy öreg teherhajón, a Fidelión, melynek kapitánya nem más, mint első nagy szerelme, Gael. Ahogy a hajó különböző kikötőkbe fut be, Alice-nak meg kell birkóznia a férfiakból álló legénységgel közös fedélzeti élettel és romantikus érzéseivel.

A zsűri különdíjban részesítette a költőien elmesélt, gyönyörűen fényképezett finn drámát, J.-P. Valkepää: Megléptek (He ovat paenneet / They Have Escaped) című filmjét, melyben egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón, egy drogokkal, szexszel és végtelen meneküléssel tarkított utazásra. – A film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is – indokolta döntését a zsűri.

 

Lucie Borleteau és Szarvas István

Lucie Borleteau és Szarvas István

A 33 éves Lucie Borleteau francia filmrendezővel április 16-án beszélgettünk a budapesti Uránia moziban bemutatott Fidelio-Alice utazása vetítése után.

Van valóságmagva filmjének?

Igen, egy barátnőm dolgozott egy tengeri hajón, ez ihletett a témára. Természetesen a szerelmi sztori nem teljesen így történt, ahogy a filmben bemutattam. Barátnőm sokat segített a megírásban.

Bizonyára gondolkozik új filmen, jól gondolom?

Igen. Egy másik barátnőm sztriptíztáncosnő, az ő sztoriját kívánom megfilmesíteni. Ez a film egyes szám első személyben meséli el a történetét.

Ismer Ön magyar filmeket, esetleg rendezőket?

Nem sokat. Talán kettőt említenék. Elsősorban Tarr Bélát, akinek édesapám nagy tisztelője. Én is láttam Franciaországban filmjét és még Mudruczó Kornélt említeném, akinek filmje szerepelt már francia filmfesztiválon.

Remélem, találkozom Cannesben a magyar Nemes Jeles Lászlóval, akinek elsőfilmes filmjét, a Saul fiát ma választotta be a zsűri az Arany Pálmáért folyó versengésbe.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS