Dezső István: A szarvasiak sokrétű emberek ezért sok mindenre büszkék • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Dezső István: A szarvasiak sokrétű emberek ezért sok mindenre büszkék

Dezső István állatorvossal Szarvason, a 63. Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlés esti fogadása előtt beszélgettünk 2014 áprilisában.

Hogyan jutott eszébe, hogy Békés megye Athénjének hívott Szarvas városában legyen a következő MOA gyűlés?

A szerző gratulál Dr. Dezső Istvánnak Magyar Olimpiai Akadémiai kitüntetéséhez Szarvason 2014 áprilisában

A szerző gratulál Dr. Dezső Istvánnak Magyar Olimpiai Akadémiai kitüntetéséhez Szarvason 2014 áprilisában

Szarvas Város Barátainak Köre és a Gyöngyösiek Baráti Köre 2006-ban „ismerkedett össze”. Tudja ez, civil összefogás! Ott találkoztam dr. Jakabházyné Mező Máriával, aki a legnagyobb meglepetésemre azonnal Tersztyánszki Ödön olimpiai aranyérmes nevét mondta, amint bemutatkoztam neki s elmondtam, hogy Szarvasról érkeztem. Kérdésemre, hogy ezt hogy tudta így „csípőből”, mosolyogva válaszolta, hogy ő a MOA főtitkára, ezt „hivatalból” tudnia kell. Ezt követően évente találkoztunk, olykor többször is, és ezen találkozásunk egyikén vetődött fel a gondolat, hogy a baráti körünk szívesen közreműködne egy vándorgyűlés megszervezésében. S látod, a szót tett követte!

Szarvas sportváros. Mit jelent ez, mikor kapta a címet?

Szarvas 1994-ben, elsők között kapta meg a „Nemzet sportvárosa” állami elismerést. Annak idején Szarvason igen élénk sporttevékenység folyt, így a nagyszerű kosarasok, kézilabdások, focisták és nem utolsó sorban a vízi sportolók is jó eredményeket értek el. A 23 sportszakosztály ma is nagyon aktív, főleg a tömeg- és diáksport terén. Az utánpótlás-nevelés terén edzők és szakvezetők kiválóságai dolgoznak ma is: a diáksportban Nyári Mihály, a kézi- és kosárlabdában, futballban Szirony Pál és Koltai Lajos, a sakkban Patkó Lajos, az asztaliteniszben a Fest házaspár, a kajak-kenu szakosztályban Nyerges Attila és sorolhatnánk tovább a neveket. A fentiekhez hozzá kell még tenni, hogy Szarvas városa idén sokadszorra nyerte el a Kerékpárosbarát település címet. Ez alapjában három dolognak köszönhető: egyrészt, hogy kiterjedt kerékpárút-hálózattal rendelkezik a város, másrészt a munkahelyek és iskolák jól felkészültek a kerékpárok elhelyezésére, és a legfőbb, hogy a szarvasiak szeretnek kerékpáron közlekedni.

Soroljon fel néhány sportolót a városból, vagy Békés megyéből, aki olimpikon volt!

Természetesen nagyon büszkék vagyunk Tersztyánszki Ödön kétszeres olimpiai kardvívó bajnokra, aki ugyan nem itt született, de itt tanult meg vívni. Az épületet, ahol laktak, emléktábla jelzi. Ennek a háznak a száraz kapubejárója volt a „pást” .Továbbá, egy közeli kisvárosból, Kondorosról származik Balczó András olimpiai bajnok öttusázó. Róla tudjuk, hogy nyaranta sokat edzett Szarvason, itt futott és úszott.

Mire a legbüszkébbek a szarvasiak?

A szarvasiak sokrétű emberek, ezért sok mindenre büszkék. Ki-ki a foglalkozása, tevékenysége, vérmérséklete szerint büszkélkedik (és dicsekszik). A polgármester a város egészére, a sportolók az elért eredményeikre, a civil szervezetek az összefogásra és az aktivitásukra, a vállalkozók a pozitív egyenlegükre. Mégis, abban most már majdnem egyöntetű a vélemény, hogy a turisztikai látnivalókra a legbüszkébbek: elsősorban az Arborétumra és a Vízi Színházra, továbbá a Holt-Körösre, a KMNP Látogató Központjára, a ****Liget Wellness és Konferencia Hotelre.

Miként működnek a civil szervezetek a városban?

Szarvason a civil szervezetek száma az alapítványokkal együtt meghaladja a százat! (Kevesebb, mint 18 ezer lakosra!) Sokan vagyunk olyanok, akik nem csak egy egyesületben vagyunk benne, hanem háromban-négyben is. Én magam is csináltam egy alapítványt, az a neve, hogy „Víz Hal Ember”. Remekül működik. Ha megnézi a honlapját, eláll még a lélegzete is! (www.vizhalember.hu – A Google kereső 179 000 találatot ad ki rá, pedig csak 2011-ben alapítottam.) Nemzetközi és hazai konferenciákat szervez, együttműködéseket hoz tető alá itthon és külföldön, víz világnapi rendezvényeket tart, kiállításokon vesz részt, haltermékeket népszerűsít, horgászversenyeket rendez és így tovább.

Lehet mondani, hogy a szarvasi emberek igen aktívak, így abban az egyesületben, ahol valaki tag, lelkiismeretesen helytáll. Az egyik legöregebb civil szervezet a méhészeké, de a kertbarátok is ötven felett vannak. A mi egyesületünk, a Szarvas Város Barátainak Köre is 32 éves már , ennek 8 és fél évig én voltam az elnöke.

A civil szervezetek a várostól minimális pénzt kapnak a működésre. Ettől függetlenül nem panaszkodhatnak az egyesületek, mert egyre több civil szervezet kap az önkormányzattól irodának, klubhelyiségnek helyet. A „megélhetést” a pályázati pénzek hozzák. Évente sok millió Ft jön be így a különféle rendezvényekre, a vízhalember is a nyertesek között van. A polgármesternek, Babák Mihálynak is az a mondása: pályázni, pályázni, pályázni! Meg kell még említeni a helyi vállalkozókat is, akik a dicséretes karitatív tevékenységükön túl segítik a civil szervezetek rendezvényeit is.

Köztudott, hogy számos kitűnő média működik a városban; mi ennek az oka?

Igen röviden összefoglalva: igény van rá! Három televízió – Körös Tv, Krónika, Informatikai Kft –, két hetilap – Szarvasi 7, Szarvas és Vidéke; egy időszakos lap – Szarvasi Krónika; egy rádió – Rádió Szarvas 105.4; egy elektronikus újság – Newjsag.

Gyakorlatilag mindegyiknek megvan a maga jó műsora. Az újságokra több százan fizetnek elő, aki számítógép közelében van, az megnézi a Newjságot vagy hallgatja a Rádió Szarvast. Népszerűek a tévéműsorok, mert gyakorlatilag minden városi eseményt rögzítenek és vasárnaponként elmaradhatatlan a kívánságműsor a rádióban.

 

Dezső István dr.1951-ben született Békésszentandráson. Mezőgazdasági Szakközépiskolába járt Sarkadon, ezt 1970- ben fejezte be. 1970-1976 között a Budapesti Állatorvosi Egyetemre járt, állatorvosi diplomát kapott 1977 ben. Szaporodásbiólógiai szakállatorvos vizsgát tett 1986-ban.

1976-1993 között A SZÁT Rózsási Kerületének állatorvosa. 1993-tól a Rózsás Major Kft társtulajdonosa. 1985-től a Szarvasi Város Barát Körének válaszmányi tagja 1993-tól 2013-ig elnöke. 1997-től a Körös-szögi Civil Forum Egyesület elnöke. Ezen kívül még kilenc társadalmi szervezet tagja. Elismerései: 1982 Kiváló Dolgozó, Békés Megyei Hírlap a Hét embere 2011 március, Az év embere Szarvas, 2011. 2014-ben Magyar Olimpiai Akadémia jelvényt kapott a szarvasi Olimpia akadémiai vándorgyűlés megszervezéséért. 2015-ben Szarvas város baráti köre Ezüst plakettel tüntette ki.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS