10 nap múlva kezdetét veszi a 2015. esztendő legnagyobb világeseménye • Hetedhéthatár

Nagyvilág

10 nap múlva kezdetét veszi a 2015. esztendő legnagyobb világeseménye

Már csak tízet kell aludni és megnyitja kapuit a Világkiállítás. A 2015. május 1. és október 31. között nyitva tartó, a szó szoros értelmében világra szóló seregszemlének ismét európai helyszín, Milánó ad otthont. A Világkiállítás középpontjában az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés áll; jelmondata: „Táplálni a világot, energiát az életnek”.

EXPO_300Az előzetes várakozások alapján az 1,1 millió négyzetméter alapterületen felépített kiállítás húszmillió látogatót fog vonzani a nyitva tartás hat hónapja alatt. Ahogyan a Világkiállítások általában, úgy a milánói is a kortárs építészet seregszemléje is lesz egyúttal, az előzetes tervek láttán nem túlzás azt állítani, hogy kreativitásban, lélegzetelállító megoldásokban nem lesz hiány.

145 ország mutatja be legújabb technológiáit, melyekkel konkrét választ próbál adni a létfenntartás kérdéseire: hogyan lehet garantálni az egészséges, biztonságos, elegendő mennyiségű és minőségű ételt a Föld népessége számára, úgy, hogy közben ügyelünk bolygónk eltartóképességére és szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot. A kiállító országokon túl, a Világkiállításon különböző nemzetközi szervezetek is bemutatkoznak.

Mindamellett, hogy a Világkiállítás lehetőséget fog teremteni arra, hogy a résztvevő országok tapasztalatot cseréljenek és megosszák egymással a jó gyakorlataikat, serkenti a kreativitást és az innováció terjesztését – a fenntartható jövő érdekében. Alkalmat kínál arra, hogy alaposabban megismerjük egymás konyháját, megkóstoljuk a világ legízletesebb ételeit és betekintsünk az eltérő gasztronómiai hagyományokba.

A milánói Világkiállítás az emberiség történelmét két aspektusból közelíti meg és vizsgálja: egyrészt a tradicionális kulturális értékek, másrészt a modern technológiák oldaláról. E két megközelítés nem különül el élesen egymástól, épp ellenkezőleg, sok szállal kapcsolódik egymáshoz. A Világkiállítás amellett, hogy találkozási lehetőséget teremt az élelmiszeripar szereplői számára, felkínálja egy globális kulturális utazás lehetőségét is, ami segít rávilágítani azokra a kihívásokra, amelyekkel az egész világ népességének szembe kell néznie. Az emberiség az élete és a munkája következtében átalakította a természeti környezetet. A Világkiállítás célja rávilágítani arra, hogy az étel, az étkezés a létfenntartó szerepen túl alapja a vendégszeretetnek, a közösségi létnek és az ünneplésnek, mindenkit közel hoz egymáshoz.

A legelső, 1851-ben Londonban megrendezett Világkiállítás óta minden ilyen seregszemle valamilyen maradandó örökséget hagyott maga után. Nem csupán látványosságokat, építészeti emlékeket – például az Eiffel-tornyot Párizsban, vagy az Atomiumot Brüsszelben –, hanem lényegi változást az emberek vidékhez és az ott megtermelt élelmiszerekhez való viszonyulásában is. Csak remélni tudjuk, hogy Milánó ismét mérföldkövet fog jelenteni egy jobb, élhetőbb, egészségesebb és igazságosabb világ felé vezető úton. Ha a szervezők elképzelései megvalósulnak, és sikerül egymás alaposabb megismerésén át legalább valamilyen szinten lebontani a valós és a bennünk meglévő képzeletbeli, „örökölt” falakat az eltérő kultúrák között, már közelebb kerültünk a célhoz.

Természetesen a Hetedhéthatár tudósítója is jelen lesz a Világkiállításon – már a megnyitó után három héttel – és részletes, fényképes beszámolóval fogunk szolgálni a tisztelt Olvasóinknak!

A megnyitóig hátralévő 9 napra pedig egy kis olvasni- böngészni valót ajánlunk a ráhangolódáshoz.
A Világkiállítás hivatalos honlapja
Facebook- oldal
Youtube-csatorna

Reklámfilm – utazás a világ körül 60 másodpercben


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS