A Víg az Európai Színházak Uniójának tagja • Hetedhéthatár

Színház

A Víg az Európai Színházak Uniójának tagja

Az Európai Színházak Uniója (UTE) 2015. június 6-án és 7-én tartott közgyűlésére a Vígszínház képviseletében meghívást kapott Eszenyi Enikő igazgató asszony. A közgyűlés egyik napirendi pontja a Vígszínház uniós tagsága volt, amelyről a tagok szavazással döntöttek.

Az Európai Színházak Uniója már korábban kifejezte nyitottságát és azon szándékát, hogy a Vígszínházat felveszi tagjai közé, és most Rómában teljes jogú taggá választották a budapesti teátrumot, amely így egyetlen hazai színházként képviseli Magyarországot a szervezetben.

Eszenyi Enikő európai szintű társulat vezetője

Eszenyi Enikő
– európai szintű társulat vezetője

Az Európai Színházi Unió 1990-ben alakult meg egy olyan európai szintű színházi szervezetként, amelynek célja a tagszínházak közötti kommunikáció erősítése, Európa legjobb színházai közötti szakmai párbeszéde segítése, átfogó kulturális programok, események, fesztiválok szervezése. Az UTÉ-nak jelenleg 34 tagja van, 16 európai uniós tagországból, illetve Szerbiából, Oroszországból és Izraelből, köztük olyan rangos intézmények is, mint a milánói Piccolo Teatro, a bukaresti Bulandra, az izraeli Habima, a moszkvai Kisszínház, valamint a görög, a cseh, portugál, norvég és luxemburgi nemzeti színház. Az UTE egyéni tagjai között megtalálható Anatolij Vasziljev, Andrzej Wajda, Krystian Lupa, Lev Dodin és Silviu Purcărete. A tagok intenzív nemzetközi alkotómunkát folytatnak, egymással együttműködve számos vándorfesztivált, kiállítást és workshopot szerveznek. Az elmúlt húsz év során több mint 10.000 előadást hoztak létre, amelyeket Európa-szerte 3 millió néző tekint meg évadonként.

A budapesti Katona József Színház az UTE alapító tagjai között volt, de 2008-ban kilépett a szervezetből. Kilépésük után még ugyanabban az évben csatlakozott a Kolozsvári Állami Magyar Színház, akik azóta is aktív tagok. A magyar színházi élet képviselői mindig is jelen voltak a szervezetben: az uniónak két magyarországi egyéni tagja is van, Antal Csaba és Ascher Tamás; valamint a közelmúltban megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság 2012 májusától az UTE társult tagja volt, így a tizenhat ország tizennyolc színházát tömörítő szervezetben egyedüli független társulatként képviselte Magyarországot.

A Vígszínház művészi eredményei és nemzetközi elismertsége lehetővé tette, hogy egy ilyen fontos nemzetközi szervezetbe felvételt nyerjen, így 2015 júniusától az Európai Színházak Uniójának teljes jogú tagja.

(Kép és szöveg: Vígszínház)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS