Palócz Éva: A magyar gazdaság alapvetően jól van • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Palócz Éva: A magyar gazdaság alapvetően jól van

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. idei 2. konjunktúra jelentésében, amely „A világgazdaság és a magyar gazdaág helyzete és kilátásai 2015 nyarán” címet viseli, az idén 3,2 százalékos GDP-növekedéssel és 0,5 százalékos inflációval számolnak.

Palócz Éva (Fotó: Kopint-Tárki)

Palócz Éva (Fotó: Kopint-Tárki)

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a jelentés budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar gazdaság alapvetően jól van, gond azonban, hogy a beruházások idei dinamikája az elmúlt évihez képest jelentősen visszaesik. Idén a Kopint a beruházások minimális, 1%-os bővülésével számol, míg jövőre kismértékben, félszázalékkal csökkennek a beruházások a prognózisuk alapján. A gazdasági növekedést idén a magánfogyasztás és a nettó export eredményezi majd – tette hozzá a vezérigazgató.

Az elmúlt évtized viszonylatában kiugróan jó tavalyi évet kővetően az idei első negyedévet is jó ütemű gazdasági növekedés fémjelezte. A GDP 3.5%-kal bővült az előző év azonos negyedévéhez képest. Az első negyedévhez képest 0,8-os volt az emelkedés, ami nagyjából megfelel a két év átlagának.

A 3.5%-os első negyedévi növekedés jócskán felette volt az uniós átlagnak (1.4%), de az új tagállamok viszonylatában már nem annyira kiugró: Románián és Máltán kívül két visegrádi ország,Csehország és Lengyelország is magasabb év/éves ütemet ért el.

A cég kutatói szerint jövőre 2,4 százalékkal bővül a magyar GDP, az infláció pedig 2,6 százalékra emelkedik; korábbi prognózisukban alacsonyabb, 2,2 százalékos növekedést és 2,3 százalékos inflációt valószínűsítettek. Palócz Éva elmondta: az infláció lassan újra emelkedő pályára áll, hozzátéve, hogy az infláció ilyen mértékű, jövőre 2,6 százalékra várt növekedése kifejezetten előnyös a magyar gazdaság számára.

Az államadósság is csökkenő pályára állt, a Kopint-Tárki kutatói szerint a GDP-arányos államadósság idén 75 százalékra, 2016-ban 74 százalékra mérséklődhet. Kutatóik szerint a forint árfolyama éves átlagban és a mostani szintekhez képest enyhén erősödhet. Úgy ítélik meg, hogy éves átlagban idén 307 forintot, jövőre 302 forintot érhet 1 euró.
Ami a világgazdaság helyzetét érinti, megtudtuk, hogy az év elején veszített a lendületéből a tavalyi második félévi ütemhez képest. Ez mind a fejlett országokra, mind pedig a feltörekvő országokra jellemző. Így a globális növekedés vonatkozásában a tavalyinál valamivel alacsonyabb, 3.4%-os bővülésre lehet számítani, míg jövőre némi erősödéssel 3.8% körülire.

2015 első negyedévében az új EU tagállamok átlagos GDP-je 3.2%-kal bővült, amely leginkább a román, lengyel és cseh növekedésnek tudható be. Az idei évben a 13 tagállam GDP-je átlagosan 2.9-kal nő,és 2016-ra is hasonló növekedésre számítanak a Kopint-Tárki szakértői.

A sajtótájékoztató második részében a VOSZ Gazdaságpolitikai Bizottság részéről Reszegi László tartott előadást Vállalati teljesítmények a magyar gazdaságban a válság után – differenciák, vagy/és a dualitás vetületei címmel. A tanulmány társszerzője Juhász Péter volt.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS