Hetedhéthatár | Jan Garbarek ismét Pécsett lép fel

Kultúra, művészet

Jan Garbarek ismét Pécsett lép fel

Senki sem játszik úgy szaxofonon, mint Jan Garbarek. Megszólalása összetéveszthetetlen védjegyévé vált és hangzása már jó ideje a jazz általánosan értelmezett dimenzióján túlmutat. Számtalan lemezfelvétele, a világ legjelentősebb hangversenytermeiben adott koncertjei, sokévnyi együttműködése Keith Jarrettel, és példátlan közös munkája a Hilliard Ensemble-vel zenei határoktól és stílustól függetlenül tette népszerűvé az egyedülálló szaxofonistát.

Jan_GarbarekSzámára soha nem volt érdekes az, ami a kritikusoknak lényeges, hogy találó címkékkel a megfelelő zenei kategóriába sorolják az előadókat. Garbarek megkerüli ezt az igyekezetet. Művei egyaránt megtalálhatók a jazz-, a klasszikus- és pop-listákon is. A kultikus müncheni ECM korai éveitől kezdve Garbarek a kiadó egyik legsikeresebb képviselője.

Természetesen a zenét nem egyedül a hangzás határozza meg. Szerzeményeiben és improvizációiban Garbarek mestere a hihetetlenül dallamos zenének, ami egyenesen a lélekig hatol. Széles hangzásvilága a teljes nyugalomtól a kifejező extázisig terjed meghökkentő békességet sugározva, ami azonban az unalomnak egy pillanatig sem ad esélyt. Koncertjei organikus módon fejlődnek, széles teret engedve a növekvő feszültségnek. Ez a zene lélegzik és teret ad a lélegzésnek. Ez a zene egyszerre hangzik egyszerűnek és összetettnek. Ez a zene fennkölt és ritka, játékos és komoly, elmélyült és mód felett nyitott, inkább intenzív mintsem szentimentális.

Jelenlegi koncertkörútján Garbarekkel utazik a billentyűs Rainer Brüninghaus – akivel már több mint húsz éve zenélnek együtt –, a brazil származású Yuri Daniel basszusgitáros, és az ütőhangszerek világhíres mestere, az indiai Trilok Gurtu. A magasan képzett zenészek együtt garantálják, hogy a közös utazás varázslatos pillanatokkal teli rendkívüli koncertélményt nyújt.

A koncert időpontja: 2015. október 4., 19:00 óra.
Helyszín: Kodály Központ, Pécs

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Jan Garbarek ismét Pécsett lép fel”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés