Informatikai (e-Egészségügyi Rendszer) • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Informatikai (e-Egészségügyi Rendszer)

Budapesten tartotta 2015 augusztus 12-én az e-Egészségügyi rendszer projekt nyitókonferenciáját az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) Nemzeti Egészségügyi Informatikai Rendszer témában. A projekt a Széchenyi 2020 keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az e-egészségügyi rendszer fontos szereplőit köti majd össze az új rendszer: a lakosságot, a kórházakat, a gyógyszertárakat, a járó betegrendeléseket, a háziorvosokat, a mentőket, valamint az ágazatirányítást – így a teljes kör egy központi rendszerbe történő integrálása a remények szerint rendkívül hatékonyan és átláthatóan tudja majd kezelni a keletkező adatokat, megfelelő, mindig naprakész hozzáférést biztosítva az illetékeseknek.


Az előzmények

2011-ben az elmúlt ötven év legnagyobb struktúra-átalakítása indult el a magyar egészségügyben, amelynek célja az egészségügyi ellátás megújítása, és a minőségorientált, betegközpontú egészségügyi rendszer létrehozása. A felgyorsult szakmai munka hosszú távú eredményessége elképzelhetetlen a megbízható adatok és adattovábbítási mechanizmusok alkalmazása nélkül, amelynek elengedhetetlen feltétele az ágazati informatika adatcserével és az adatok interoperabilitásával kapcsolatos fejlesztése.
Lapunk a következő kérdéseket tette fel.

Az elektronikus recept felírásnál a 3 hónapra felírt receptek, ha nem váltják ki, továbbra is érvényesek lesznek-e?

Nem, a jelenlegi törvények szerint érvényüket vesztik.

Kanadában van olyan, hogy a beteg maga csinál felvételt okostelefonjával beteg testrészéről és azt jutatja el az orvosnak. Ggondolkoznak ennek alkalmazásáról?

Válaszom: nem. Az orvosnak ilyen esetben személyesen kell meggyőződnie a beteg állapotáról.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS