20 éves a mátraderecskei mofetta – 1. rész • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

20 éves a mátraderecskei mofetta – 1. rész

 

Mátraderecske - a légifelvétel jobb felső részén látható a mofetta épülete

Mátraderecske – a légifelvétel jobb felső részén látható a mofetta épülete

Magyarországon a múlt század utolsó évtizedének közepéig nem volt az erdélyiekhez hasonló mofetta, így a gyógyhatásáról is alig hallottak az emberek, kivéve az erdélyi kapcsolatokkal rendelkezőket vagy onnan származókat. Viszont Mátraderecskén több nemzedéknyi emlékezet óta tudták az itt élők, hogy óvatosan kell a kútfúrást végezni, valamint elhullott kisállatok figyelmeztettek a veszélyre, hogy valami van a pincében, a föld felszíne alatt. 1992-ben kisebb földmozgások következtében megnövekedett a vulkanikus kigőzölgés, és egyre többen jelezték a mátraderecskei önkormányzati hivatalban, hogy egyes lakóházakban sorozatosan rosszullétek fordulnak elő. Ekkor kezdték el kutatni, hogy mi lehet ennek az oka? Hamarosan kiderült, hogy igen magas koncentrációjú széndioxid gázzal telítődtek a pincék, valamint a lakóházakba a pincékből feljutott a radon.  A tudományos kutatások szakmai irányításában részt vett Marx György professzor, atomfizikus, dr. Tóth Eszter, a budapesti Lauder Javne Gimnázium fizikatanára és Béresné Nemcsák Ilona, a Mátraderecskei Általános Iskola matematika-fizika tanára. Ellátogatott Mátraderecskére Teller Ede, a világhírű atomfizikus és Jan S. Nilsson, a Svéd Királyi Akadémia elnöke is.

1994-ben elkészült a kutatógödör a település azon részén, ahol a mérések szerint a leghatározottabban jelent meg a gáz, majd hamarosan felépült fölé az úgynevezett kutatóház, amely 1995-től fogadta a betegeket.

A kutatóház épülete

A kutatóház épülete

A mátraderecskei széndioxid gázfürdő tíz évig a kutatóházban működött: gyógyította a betegeket, kiegészítő kezelésként mentette meg az érszűkületes lábakat, bezárta a sebeket, a keringést javítva a mozgásszervi megbetegedésekre, a cukorbetegség és szövődményei gyógyítására használták. Az itt tevékenykedő orvosi kutatócsoport munkája alapján a geológiai törésvonal mentén feláramló széndioxid gázt az Egészségügyi Minisztérium 1999-ben gyógygázzá nyilvánította. Ez megteremtette az alapját egy korszerű gyógyászati központ megvalósításának.

A mátraderecskei Széndioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központ új épületében 2006 őszétől folynak a kezelések, ugyanebben az évben az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága a létesítményt gyógygázfürdővé nyilvánította. Az új hivatalos elnevezés Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő lett.

– A több mint nyolcéves kitartó munkánk eredményeként 2012. augusztus 1-jétől az OEP által támogatottan vehető igénybe a természetes széndioxid gyógygázfürdő, a mofetta Mátraderecskén – mondta 2012-ben dr. Gyetvai Gyula akkori igazgató-főorvos. – Évente 2×15 kezelést finanszíroz az OEP. Szakorvossal kell felíratni a receptet, ugyanúgy, mint más gyógyfürdőbe, valamint két kezelőlapot is kell a recepttel együtt hozni. Egy kezelés díja 1700 forint, ebből 1020 forintot térít az OEP, így a betegnek 680 forintot kell fizetnie.

Dr. Gyetvai Gyula elmondta, hogy ez az évi 40 milliós egészségügyi ráfordítás közel 120 millió forintot hoz az OEP-nek, ugyanis a széndioxid gyógygázfürdős kezelésen részt vevő betegeknek ritkábban kell kórházba menniük, kevesebb infúzióra van szükségük, csökken a gyógyszerfogyasztásuk. Az elmaradt amputációk forintális értéke pedig egy külön kategória, hiszen egyrészt a műtéti költség, a protézis elkészítése, a rehabilitáció jelentős összeg, ez a kezelés eredményeként sok esetben megtakarítható, továbbá a megmaradt végtag előnye a beteg életminőségét tekintve pénzben ki sem fejezhető.

A Mofetta épülete - tervezője Szőnyiné Tóth Zsuzsanna

A Mofetta épülete – tervezője Szőnyiné Tóth Zsuzsanna

Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, a Mofetta épületének tervezője, 2013-tól egyben az ügyvezető igazgatója is az egészségügyi intézménynek. A mérnöki gondolkodása és született helybeliként a betegekről gondoskodása meglátszik a döntésein. Vallja, hogy a betegek egyben vendégek is – így a kényelmük rendkívül fontos: ezért megszervezték az autóval nem rendelkező betegek Mofettába szállítását az önkormányzat járművével. A nyitvatartást meghosszabbították: reggel 7-től délután 4-ig látogatható a Mofetta. 2014 nyarán a Mátraderecskei Szociális Szövetkezet beindította a Mofettában a büfét, majd szeptemberben az ajándékboltot. Az aulában szabad internethasználatra van lehetőség. A délutáni programokról, kirándulásokról programszervező gondoskodik. Nagy hangsúlyt fektetnek a betegek elégedettségén alapuló reklámra is. Arra törekednek, hogy minél több betegség kezelésében igazolják a mofetta jótékony hatását. Jelenleg is folynak mérések a gyógygáznak egy autoimmun betegségre, a szisztémás szklerózisra (SSc), valamint a Raynaud-szindrómára gyakorolt hatásáról dr. Tóth Katalinnak, a kutatást végző főorvosnak a vezetésével.

Kezelés a széndioxid gyógygázfürdőben, a mofettában

Kezelés a széndioxid gyógygázfürdőben, a mofettában

A mofetta gyógyhatásának igazi fokmérői a visszajáró betegek, akik Mátraderecskét második otthonuknak tekintik. Hazajönnek a Mátra északi lábánál található településre: a fülüknek még akkor is muzsika a palóc beszéd, ha néha alig-alig értik, a szívüknek-lelküknek öröm a helybeliek kedvessége, a tüdejüknek gyógyír a tiszta levegő és a mofetta gyógygáza pedig a küzdelmet segíti a különböző betegségekkel.

Sokan már ismerik egymást, hiszen a két évtized alatt többször előfordul párhuzamos kezelés – ekkor kölcsönös a viszontlátás öröme. Mátraderecskén nap mint nap országos találkozó van, hiszen minden megyéből jönnek a betegek egész éven át; és az igazi meglepetés akkor ér, amikor a kezelés közben mellettem ülő azt mondja, ő Kozármislenyből érkezett ide a férjével, ahonnan én is, 340 kilométerről, Pécs mellől, Baranyából. Vajdasági, felvidéki, svájci, luxemburgi, olaszországi barátokra is leltem itt, és alig van olyan térsége Magyarországnak, amelynek hallatán ne ugrana be, hogy ki is járt onnan már a Mofettában. Az együtt gyógyulásnak van egy plusz hozadéka: egymást erősítik az itt találkozó kezeltek – tudatosan nem a beteg szót használom, mert ide adott, általában igen súlyos kórral küszködő-küzdő emberek jönnek, akiknek fontos, hogy a családtagjaik, barátaik, munkatársaik örömére minél jobb állapotban kerüljenek haza. Aztán fél év múlva visszajönnek, hogy ismét a széndioxid gáz segítségét kérjék a következő időszakra…

 

(Részlet a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő jubileumi kiadványából)

 

 

 

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS