A sakk királynő Szent István-rendet kapott a magyar államelnöktől • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A sakk királynő Szent István-rendet kapott a magyar államelnöktől

Polgár Judit olimpiai bajnok nemzetközi sakknagymestert, a magyar férfi sakkválogatott kapitányát augusztus 20-án Magyar Szent István-renddel tüntette ki Áder János államelnök a Sándor palotában.

Polgár Judit és a szerző

Polgár Judit és a szerző

A kapitánnyal két alkalommal készítettem interjút, de most 2009-ben a MŰPÁ-ban való találkozásra emlékezem.

A következő program volt, hogy a három nővér időelőnyös gyors játszmát vívott VIP ellenfelekkel. Ötperces partinál az ellenfelek két perc előnyt kaptak. Rám a harmadik körben került sor, Judithoz kerültem. Sakktudor újságíró barátom előtte mondta, Judit úgy játszik schnellt, hogy levegőt se tudsz venni, máris lép.

Leültem, kezet nyújtott, bemutatkozott. Gondolta, elfelejtettem a nevét. Lányos zavaromban nem mondtam rá semmit. A negyedik lépésben már gyalogot vesztettem, már ott fel kellett volna adnom! Tizenegyedik lépésben mattot kaptam, egy perc alatt. Kezet nyújtottam, megköszöntem a lehetőséget. Helyemre Heller Tamás, a Mikroszkóp Színház művésze ült.

Ezután szimultánt játszottak. Hárman 107 ellenféllel mérkőztek összesen. Judit a 36 partiból hármat vesztett. Csodálatos délután volt a sakk szerelmeseinek.

Sakk FELSÉG, gratulálunk!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS