Pécsett voltak a legboldogabbak a gyerekek a hosszú hétvégén • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécsett voltak a legboldogabbak a gyerekek a hosszú hétvégén

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Szamárfül Családi Fesztivált a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus 21-23. között. Az ingyenes nyárbúcsúztató fesztivál országos ismertségét mutatja, hogy a 16 ezer látogató több mint egyharmada már a városon kívülről érkezett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASzamárfüles, vidáman futkosó gyerekek, hatalmas kacajok és sok-sok játék. Ez a kép volt jellemző a pécsi Szamárfül Fesztiválra, amely a régió legnagyobb gyermekfesztiváljaként évről évre egyre több érdeklődőt vonz. Az augusztus 20-i hosszú hétvége kiváló lehetőséget adott a családok számára, hogy az óvoda- és iskolakezdés előtt még egyszer tartalmasan szórakozhassanak. Erre minden esélyük megvolt, hiszen több mint 100 program zajlott a Zsolnay Kulturális Negyed 40 helyszínén, melyek több mint 16.000 látogatót vonzottak. A fesztivál egyediségét erősíti a tavaly hungarikummá nyilvánított, öt hektáros Zsolnay Negyed különleges színtere hangulatos sétányaival és zöldövezeteivel. A Zsolnay Negyedben 15 védett műemlék épület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a gyönyörűen felújított Madárbarát kertet, ahol a madárcsicsergést most gyerekzsivaj egészítette ki.

A területen új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay család egykor itt működő, világhírű kerámiagyárának öröksége. Az ezt bemutató állandó kiállítások látogatószáma jelentősen nőtt a fesztivál ideje alatt,  ráadásul kiderült, hogy a vendégek nemcsak Pécs környékéről, hanem az egész országból, sőt, néhányan még határon túlról is érkeztek. Sokan jöttek pécsi ismerőseik invitálására, míg másokat immár visszatérő vendégként a korábbi évek jó tapasztalata csábított vissza.  

Szamarful2Igen széles volt a báb- és gyermekszínházi kínálat, telt házzal zajlottak az ország különböző pontjairól érkező társulatok előadásai. Bemutatkozott a Bóbita Bábszínház, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a miskolci Csodamalom Bábszínház, a veszprémi Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, az ürömi Nektár Színház és a debreceni Vojtina Bábszínház.

Hatalmas érdeklődés övezte a XV. Országos és Nemzetközi Foltvarró kiállítás és vásárt, melyen több mint 200 patchwork alkotást láthattak az érdeklődők. A meghirdetett pályázatokra a hazai munkákon kívül japán, finn, svéd és holland foltvarróművészek is jelentkeztek, továbbá a Modern műhely alkotásait tekinthették meg a látogatók.

Sokan voltak kíváncsiak Palya Bea koncertjére, s rendkívül népszerű volt a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsút. Ennek során a gyerekek pizsamában, fürdőköpenyben, plüssmacijukkal felszerelkezve járták be a Zsolnay Negyed misztikus zegzugait Márta István vezetésével, zsonglőrök, bohócok, zenészek közreműködésével.

Szamarful1Ahogy minden évben, úgy idén is központi szerepet kapott a kreativitás. A különböző kézműves műhelyekben a család minden tagja együtt alkothatott, kisgyermektől a nagyszülőkig. Több mint 100 egyedi táska készült a Medence Csoport: RE+CONCEPT Műhelyében, a Pólógyárban pedig régi, megunt pólókból csodás új darabokat varázsoltak a résztvevők. Két illusztrátor műhely is zajlott a fesztiválon. Rofusz Kinga képei augusztusban a Kemence Galéria falait díszítik, s az Álombéli rajzszakkör foglalkozáson a művésznővel együtt rajzolhattak a gyerekek, és formálhattak együtt álomvilágot. Molnár Jacqueline illusztrátor a kollázstechnikába vezette be a gyerekeket, ahol a fantáziájukat szabadon engedve, az átlagostól eltérő állatokat alkottak, így születtek például szárnyas cicák is. A Kerámia Festöde foglalkozásait is sokan látogatták, az E78 környékén pedig az Aszfaltrajzverseny résztvevői örökítették meg nyári élményeiket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA sportprogramok is sokakat vonzottak: a falmászás, a vívás, a gokart és a Pedálos Moszkvics verseny izgalmait egy gyerek sem akarta kihagyni. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület pedig állatbemutatókkal és simogatóval várta a kisgyermekes családokat. A fesztivál vendége volt továbbá a D. Tóth Kriszta, a Kolompos Zenekar és sokan hajtották fejüket álomra úgy, hogy még Bogárdi Aliz esti meséje csengett a fülükben.

A fesztiválon személyi sérülés, rendbontás nem történt. A szamárcsalád egy évig pihen, de jövőre újra várja a gyerekeket a Szamárfül Fesztivál, s annyi már most biztosan tudható: akkor is szamárság lenne otthon maradni!

(Fotók és szöveg: Zsolnay Kulturális Negyed)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS