Búcsúzunk a Mecsek Egyesület egyik újraszervezőjétől • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Búcsúzunk a Mecsek Egyesület egyik újraszervezőjétől

2015 július 2-a óta már csak az idősebb egyesület szervező pécsi férfi él.

Bachman Zoltán (Fotó: PTE)

Bachman Zoltán (Fotó: PTE)

Dr. Bachman Zoltán és Kovács Szabó János volt az az egymással a Mecsek Egyesületről 1992-ben beszélgető két tevékeny és tenni akaró magánember, akik elhatározták, hogy amit megtehetnek az újjáalakulás érdekében, azt a jövőben megteszik.

Az 1891-ben először létrehozott Mecsek Egyesületet 1948-ban hivatalosan megszüntették. Tudták, hogy ezt ők ketten nem érhetik el, csak ha olyan társakat találnak, akik szeretik Pécset, a Mecseket, a természetet. Jogutódként olyan Mecsek Egyesületre gondoltak, ami összefogja, szervezi azok munkáját, akik vállalják, hogy az Egyesület tagjai legyenek.

1891. április 30-án alakult meg az első Mecsek Egyesület. Kovács Szabó János fontosnak tartotta, hogy az újjáalakulás is április 30-án történjen, de 1993-ban. Pécsett, a József Attila u. 10-ben a két szervező és nyolc lelkes társuk közös akarata teljesült. Dr. Bachman Zoltán aktív szervező munkájának is köszönhető, hogy az alapítók vállalták, hogy eljönnek, megismerik az alapszabályt és a jelenlevők közül elnököt és titkárt választanak. Dr. Fekete Bálintot kérték meg a bírósági bejegyzés intézésére – az egyesület alapszabályát is Fekete Bálint fogalmazta meg. Dr. Bachman Zoltánról tudtuk, hogy neki köszönhetően alapítványi munkával újult meg a Jakab-hegyen a romossá vált torony és a mellette levő épületek.

Kovács Szabó Jánosról azt tudták, hogy 1991 év óta azért dolgozik, hogy a Tubes Kilátó Alapítvány összefogó munkájával új kilátótorony épüljön az 1981-ben lebontott János-kilátó helyén. Az alapítóknak fontos volt a két szervező példamutató eddigi munkája.

Sajnos dr. Bachman Zoltán már nincs közöttünk. Pécs Város saját halottjaként sok pécsi polgárral kísértük utolsó útjára a Pécsi Köztemetőben 2015. július 24-én 12 órakor. Mindig emlékezni fogunk rá.

 

2015. július hó


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS