Országos Könyvtári Napok Pécsett és Baranyában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Országos Könyvtári Napok Pécsett és Baranyában

A Csorba Győző Könyvtár Baranya megyében 2015. október 5-12-ig között szervezi meg az Országos Könyvtári Napok megyei rendezvényeit. A programsorozat szlogenje 2015-ben: Könyvtárba mentem, gyere utánam!

CSGYKA könyvtári hét során több mint húsz irodalmi, zenei és gyermekeknek szóló programon vehetnek részt a könyvek szerelmesei Pécsett és Baranya számos településén. Találkozhatunk többek között Lőrincz L. Lászlóval, Zacher Gáborral, Dragomán Györggyel, Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval, megismerhetjük Méhes Károly és Szabó T. Anna könyveit. Az operabarátokat Mozart legszebb darabjaival várjuk. A gyerekeknek Berg Judit, Vig Balázs és Szegedi Katalin mesél. Valamennyi rendezvény ingyenes, a csillaggal jelölt rendezvények regisztrációhoz kötöttek!

 

Orszagos_Konyvtari_Napok_2015

 

2015. OKTÓBER 5. HÉTFŐ

10.00 35 éves a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár – születésnapi visszatekintés
A könyvtár születésnapján az egykori igazgatók emlékeznek a könyvtár fennállásának legszebb perceire a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

14.00 A Nyugat története – A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának megnyitója*
A 20. század eleji Magyarország pezsgő szellemi életében sorra alapították a lapokat, szinte minden évben új irodalmi folyóirat indult. A Nyugat közvetlen előzményeinek tekinthető lapokban összegyűlt, évről évre formálódott a legendás folyóirat kezdő gárdája, Osvát Ernő, Ignotus, Fenyő Miksa, Ady Endre, Hatvany Lajos, Kaffka Margit, Gellért Oszkár. Hajnalba nyúló kávéházi beszélgetések során határozták el a Nyugat elindítását.
A kiállítást összeállította: Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, irodalmi muzeológus és Szilágyi Judit irodalomtörténész, irodalmi muzeológus
A kiállítást megnyitja: Kelevéz Ágnes irodalomtörténész
A kiállítás 2015. október 30-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.
Iskolai csoportok számára előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetést tartunk.
További információ: herceg@baralib.hu, 72/501-500/28025
Helyszín: Tudásközpont

 

2015. OKTÓBER 6. KEDD

11.00 Lenka és Palkó – mesés kézműves foglalkozás gyerekeknek*              
Gyere és alkoss együtt a Lenka és Palkó, az Álomcirkusz, a Tündér Lala és még sok szép mese hőseinek rajzolójával, Szegedi Katalinnal.
Alkossatok együtt, rajzoljatok, készítsetek bábokat!
A foglalkozásra előzetes regisztráció alapján lehet jelentkezni.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

16.30 Az Internet veszélyei – „rendhagyó szülői értekezlet”
Náluk is egyre elterjedtebb a köznyelvben a Facebook-depresszió, a Facebook-függőség és a Facebook-ragadozó kifejezés. Az előadásból a közösségi oldalak rejtette veszélyekről és azok kiküszöböléséről hallhatunk hasznos információkat Fekete Rita rendőr alezredesről, aki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt ifjúságvédelmi főelőadója.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

18.00 Író-olvasó találkozó Péterfy Gergellyel*
Péterfy Gergely Déry, Márai- és József Attila-díjas íróval forgatókönyvíróval és szerkesztővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget nagy sikerű Aegon Művészeti Díjas könyvéről, a Kitömött barbár című könyvéről.
A mű Kazinczy és a fekete bőrű Angelo Soliman barátságának története. A szerző tíz évig írta a regényt, szereplőivel szinte együtt élt: házának sziklakertjébe néhány méretes kődarabot vitt Kazinczy egykori széphalmi birtokának istállófalából, bécsi levéltárakban komoly kutatásokat végzett a regénye hátteréül szolgáló történelmi korszakról.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációját az alábbi email címre várjuk: okn@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

 

2015. OKTÓBER 7. SZERDA

10.00–16.00 Könyvtárosok szakmai napja
Helyszín: Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézmény (Mágocs, Szabadság u. 19.)

18.00 Zacher Gábor előadása: Miért óvjuk meg gyermekünket a káros szenvedélyektől?*
Függőnek lenni betegség, amelynek megvannak a testi és pszichés tünetei. „Persze amikor szóba kerül a függőség, szinte mindenki az úgynevezett rossz függőségekre gondol, úgymint alkohol, kábítószer, dohányzás, játékszenvedély. De mi a helyzet a többi függőséggel: koffein, vásárlás, számítógép, Facebook, csokoládé, edzés, vásárlás, szex.” – teszi fel a kérdést Dr. Zacher Gábor toxikológus.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációját az alábbi email címre várjuk: okn@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

 

2015. OKTÓBER 8. CSÜTÖRTÖK

11.00 Találkozás Berg Judittal, a Rumini könyvek szerzőjével
A szerző saját bevallása szerint három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdáik vagy épp „megrendelőik” is. Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg, 2011-ben József Attila-díjjal ismerték el írói tevékenységét. Történeteit mindenkinek érdemes olvasni: a gyerekek könnyen megértik, és a felnőtteknek is tartalmas szórakozást nyújt.
Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet, Körbirodalom Gyermekkönyvtár

17.00 Méhes Károly: Néma galambok utcája című könyvének bemutatója
Méhes Károly új könyve 2015-ben jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában. „Az epikus road movie egy középkorúak válságában szenvedő, magányával és szüleihez fűződő kapcsolatával számot vető férfi nyarát beszéli el. Egy férfiét, aki új életet kezd, vagy talán éppen visszatalál önmagához. A pergő párbeszédekkel teli, humoros regény lapjain mindannyian magunkra ismerhetünk: mi vagyunk a magyarországi városok utcáin járó-kelő és az utak mentén autóstoppoló Porr Benedek, az olykor csetlő-botló, esendő kisember, aki azonban hatalmas felfedezést tesz: sosem késő nekiindulni az életnek.”
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

 

2015. OKTÓBER 9. PÉNTEK

10.00–12.00 és 13.00–15.00 Böngéssz Nagyi! – ismerkedés az internettel*
A program célja az internetezés és a közösségi oldalak használatának gyakorlatorientált átadása. Az interaktív előadásra előzetes ismeretek nélkül is bátran lehet jelentkezni! A csoportok megfelelő tempóban, gyakori ismétléssel, az egyes lépések jegyzetelésével dolgozzák fel és gyakorolják be az új ismereteket.
Témák: böngészés, közösségi oldalak megismerése.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni lehet az alábbi elérhetőségeken: szeifer.csaba@baralib.hu, 72/501-500/28058
Helyszín: Tudásközpont, 2. emelet, számítógépterem

17.00 Nők, nők, férfiak – Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval*
A dalszerző, frontember (Kistehén zenekar) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációját az alábbi email címre várjuk: okn@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

 

2015. OKTÓBER 10. SZOMBAT

9.00–17.00 Könyves szombat a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban
Ezen a napon ingyenes beiratkozással és meghosszabbított nyitva tartással várja olvasóit a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár 9.00–17.00 óráig. Emellett a lejárt határidejű könyveket késedelmi díj nélkül visszaveszi.
Helyszín: Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár (Pécs, Nagy Jenő u. 24.)

13.00–18.00 Retro Könyvvásár a Hamerli Házban
Ha régóta keresel egy bakelit lemezt vagy ritkaságokra vágysz, ott a helyed!
Helyszín: Belvárosi Könyvtár (Pécs, Király u. 9.)

17.00 Találkozás Lőrincz L. Lászlóval*
Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító. A Leslie L. Lawrence és Frank Cockney álnéven is alkotó szerző – könyveinek eladott példányszámát tekintve – jelenleg Magyarország legsikeresebb írója. Többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas cselekmény. E kettősség a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság adja e művek igazi értékét.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációját az alábbi email címre várjuk: okn@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

 

2015. OKTÓBER 11. VASÁRNAP

17.00 Opera-mesék: Egy zseni meg egy másik – Mozart és Da ponte
Hábetler András és barátainak operanépszerűsítő előadása kicsiknek és nagyoknak. Az est során szórakoztató, humoros formában ismerhetjük meg az operák történetét, szereplői pedig testközelbe kerülnek a hallgatósággal. A zenés beszélgetés során részletek hangzanak el a Don Giovanni, a Figaro házassága és a Cosi fan tutte című operákból.
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint, konferenciaterem

 

2015. OKTÓBER 12. HÉTFŐ

11.00 A rettegő fogorvos – Vig Balázs játékos mese délelőttje*
A Zománc utca 20-ban rendel a félelmetes Fognyűvő doktor. Rebesgetik róla, hogy gyerekeket eszik. Gyerekeket, akik élnek-halnak az édességért, de fogat mosni már nem szeretnek. Az igazság az, hogy Fognyűvő doktor a legfélénkebb orvos a világon. Amikor Pajti és Hugi a rendelőjébe lép, ő nyomban a széke alá bújik. A két testvért nagyon kíváncsivá teszi a fogorvos félénksége. Vajon miért retteg Fognyűvő doktor a gyerekektől?
A mesés zenés előadásra előzetes bejelentkezés alapján nagycsoportos ovis és első osztályos csoportok jelentkezését várjuk az alábbi email címen: villanyi.rozsa@baralib.hu
Helyszín: Csipkefa Gyermekkönyvtár (Pécs, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.)

13.30 Puszirablók – Vig Balázs játékos mesés előadása*
Szeretke királylány a Panelpalota fürdőtermében hosszúra nyúlt esti fürdőzését végzi, amikor a kád pótlefolyójából hatalmas kalózhajó csobban a vízbe. Aztán, ahogy jött, úgy tűnt el a pótlefolyón át Szeretkével a Panelpalota csőrendszerében, majd a nyílt tengerre veszi az irányt. Vajon hogyan jutnak haza? A kalózkapitány furcsa alkut ajánl: gyűjtsenek össze egy mázsa puszit a szabadulásukért. De vajon mekkora a súlya egy puszinak? És hogyan lehet begyűjteni ennyit?
A mesés zenés előadásra előzetes bejelentkezés alapján alsós csoportok jelentkezését várjuk az alább email címen: kissne.heinrich.szilvia@baralib.hu
Helyszín: Kertvárosi Fiókkönyvtár (Pécs, Honvéd tér 1.)

17.00 Populáris zenekultúra Magyarországon a nyolcvanas évektől napjainkig
Retkes Attila
zenetörténész, közgazdász, zenei szakíró előadása
Retkes Attila előadása a jazz, az underground, a pop-, a rockzenei műfajokról, stílusokról, azok létrehozóiról és a populáris zenekultúra magyarországi intézményrendszeréről szól.
A populáris zene tanítása 1995 óta szerepel a Nemzeti Alaptantervben, a NAT-ban. Az általános- és középiskolai ének-zene tanárok, akik rendszeres látogatói Zeneműtárunknak, sokszor kérnek a zenei könyvtárosoktól olyan szakmai anyagot, ami ezt a témát járja körül. Sajnos ezidáig a populáris zenekultúráról könyv, tanulmány magyar nyelven szinte alig jelent meg. Retkes Attila zenetörténész, zenei szakíró azon kevesek közé tartozik, akik e témakörben már publikáltak.
Helyszín: Tudásközpont, 4. emelet, Zeneműtár

18.00 Szabó T. Anna és Dragomán György közös irodalmi estje*
Egy prózaíró és egy költő. 25 éve egy pár. Mindketten Erdélyben születtek, kamaszként költöztek Szombathelyre. Dragomán legutóbb fiktív Erdély-trilógiájának második részével, a Máglyával, Szabó T. pedig egy Patrick Ness ihlette ifjúsági kötettel, a Senki madarával jelentkezett. Dragomán György főzéssel vezeti le az írás feszültségét, Szabó T. Anna pedig hol zenészekkel improvizál a színpadon, hol madarakkal telefestett ruhában vonul végig a kifutón.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrációját az alábbi email címre várjuk: okn@baralib.hu
Helyszín: Tudásközpont, -1. szint, nagyelőadó

 

PROGRAMOK BARANYA MEGYÉBEN

Találkozás Lőrincz L. Lászlóval
2015. október 7. szerda 17.00
Helyszín: Sellye Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Muzeális Intézmény
2015. október 8. csütörtök 17.00
Helyszín: Mohácsi Jenő Városi Könyvtár, Mohács
2015. október 9. péntek 17.00
Helyszín: Komló Város Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény

 

Kávészünet zenekar fellépése
2015. október 9.
8.00      Szentlászló
10.00   Szentlőrinc
13.00   Felsőszentmárton
16.00   Beremend
2015. október 12.
9.30      Somogyapáti
12.00   Harkány
13.30   Villány

A Kávészünet zenekar a könnyűzenei élet különleges szereplője, a modern verszenésítés legsikeresebb képviselője. A dallamba öltöztetett költemények jelentős része az iskolai kötelező tananyagot is felöleli.
„Szövegíróik”: József Attila Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Ady Endre (és még sorolhatnánk).

 

TOVÁBBI PROGRAMOK:
2015. OKTÓBER 5–12.

14.00–18.00 KÖNYVCSERE a könyvtárban
Hozd el régi, megunt, nem használt vagy több példányos könyveidet, és gyűjtsd be mások kincseit ingyen! Ahány könyvet hozol, annyit vihetsz, ám visszatérésedre is számítunk – újabb gazdára váró könyvekkel! Hogy mindenki boldogan távozzon, csak jó állapotban lévő könyveket fogadunk el. A megmaradt köteteket határon túli könyvtáraknak ajánljuk fel.
Helyszín: Tudásközpont, 0. szint


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS