Könyvbemutató Zengővárkonyban a Kulturális örökség Napjain: Hímestojás mintakincs • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Könyvbemutató Zengővárkonyban a Kulturális örökség Napjain: Hímestojás mintakincs

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum működésének 15., jubileumi éve alkalmából kiadványt jelentet meg a település népművészetében jelentős szerepet játszó tojáshímzés mintakincséről. A kötetet a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Míves Tojás Múzeumban mutatják be 2015 szeptember 20-án, vasárnap.

Himestojas_mintakincsAz idei Kulturális Örökség Napjai központi témája: „Földbezárt kincseink” valamint jeles évfordulóinkra emlékezés. A Míves Tojás Gyűjtemény számára otthont adó egykori módos paraszti porta épületeinek, a község műemlék templomának, valamint más építészeti és kulturális nevezetességeinek megismertetése céljából szervezett séta indul a múzeumtól 13 órakor. A sétát Hosszú László vezeti, aki éveken át a múzeum munkatársaként dolgozott.

A tojásdíszítők hagyományos találkozója keretében 14 órától rendezik a Kultúrházban a Hímestojás mintakincs című kiadvány bemutatóját. A résztvevőket üdvözli és az új kiadványt bemutatja: Nienhaus Rózsa és Hopp Erzsébet.

„S van anyanyelvünk, van zenei anyanyelvünk, van a mintáknak, a szépnek, a dísznek is anyanyelve és ez nem száll úgy ránk mint szemünk színe, vagy a génekben az örökség, ezt tanulni kell, meg kell érte küzdeni.” (Dr. Anrdásfalvy Bertalan 2000. április 16-án, a múzeum megnyitóján elhangzott beszédének részlete)

A vendégeket rövid kultúrműsor keretében a zengővárkonyi Gyöngyösbokréta óvodások tánca (betanító: Némethné Fábos Adrienn óvónő) és Borsós István (Pécs), dr. Kurcz Árpád (Villány) tárogatójátéka köszönti.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS