Hetedhéthatár | Rostás Árpád bölcsője Charlotte Elizabeth Diana hercegnőnek

Kultúra, művészet

Rostás Árpád bölcsője Charlotte Elizabeth Diana hercegnőnek

Indulás előtt a budapesti Szent István Bazilikánál

Indulás előtt a budapesti Szent István Bazilikánál, ahol a bölcső az indulás előtti napon, november 15-én, áldást kapott

Rostás Árpád vándorasztalos csodálatos neogótikus bölcsőt készített ajándékul az idén született Sarolta cambridge-i hercegnő számára. A bölcső mintegy három hónap alatt készült el, anyaga tölgyfa, 200 éves diófa borítással, gyönyörű intarzia-faberakással, esztergamunkákkal, faragott, aranyozott kis koronával ékítve, 3000 éves egyiptomi technikával kivitelezve.

A bölcső átadására november 19-én került sor a londoni Kensington palota idén felújított szárnyában található elegáns szalonban. Az ajándékot Rebecca Deacon, Katalin Cambridge-i hercegné személyi titkára vette át egy rövid ceremónia keretében a kis magyar küldöttségtől, melynek természetesen tagja volt a remekművet megalkotó Rostás Árpád is. Ez már a második bölcső volt, amit Rostás Árpád a királyi családnak készített, az elsőt György cambridge-i herceg kapta, 2013-ban.

Érkezés a londoni szállodába

Érkezés a londoni szállodába november 17-én, a bölcső még aznap délután megkapta az utolsó simításokat, és felkerült rá az aranyozott korona

Rostás Árpád Magyar Örökség díjas restaurátor, műbútorasztalos 1962-ben cigány kisgyermekként látta meg a napvilágot, és sorsa egyik intézetből a másikba vetette. A nágocsi nevelőotthonban töltötte gyermekévei zömét, itt szeretett bele a fába, majd szülővárosában, Kaposváron sajátította el az asztalosmesterség alapjait. De ennyivel nem érte be, járta az országot, és inasként leste el a tudást az idősebb szakemberektől. Neve akkor lett ismert, mikor a marcali kórház aulájának felújítását, annak méltatlan befejezését Gyarmathy Lívia: A lépcső című filmjében megörökítette (1995). A film segítségével Rostás Árpád restaurátori tudásának híre külföldre is eljutott, majd több mint 200 kastélyban bizonyíthatta tehetségét. Az ő kezének köszönhetően maradt fenn az utókornak eredeti pompájában a versailles-i kastély parkettája, konzolasztala és tükre, itthon az Országház üléstermének bútorai, a Német-Magyar Egyetem mennyezete, a Dohány utcai zsinagóga bútorzata.

Rostás Árpád a bölcsővel az átadási ceremónián

Rostás Árpád a bölcsővel az átadási ceremónián

Munkái mellett mindig fontosnak tartja, hogy tudását továbbadja az utókornak, elsősorban a hozzá hasonló sorból származó gyermekek részére. Éveken keresztül több tábort, és karácsonyi ajándékozást szervezett hátrányos helyzetű gyerekeknek. Táboraiban több mint 7000 gyermek ismerkedhetett meg az asztalos munka szépségeivel, és látott példát Árpád életén keresztül, hogy van kiút a kilátástalanságból, sok munkával, és szorgalommal boldogulni lehet ezen a földön. Egyik utóbbi munkája során a Somogyvári Széchenyi kastély lépcsőházát az ott élő állami gondozott és sérült gyermekek bevonásával restaurálta, mely munkának várhatóan még lesz folytatása. Ezért a munkáért Nívódíjat kapott a Rostás Árpád Katedrális Alapítvány.

Árpádot erős hite viszi előre, számára nincs lehetetlen. Legyen az egy menthetetlennek ítélt bútor, vagy egy más számára elképzelhetetlen cél. A londoni út szervezése sem volt egyszerű, de köszönhetően a Magyar Reneszánsz Alapítvány vezetőinek, akik a találkozót a palotával intézték, és a Tomee Trans tulajdonosának, aki a szállítást, annak minden költségével vállalta, az utolsó pillanatban elhárult minden akadály. A közösségi média szerepét sem lehet kihagyni, sok ember szorított Rostás Árpád Vándorasztalosnak, hogy álma valóra váljon.

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud és feltalálja.” – Albert Einstein

(Szöveg: Varga Marianna, fotók: Komlós Attila)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Rostás Árpád bölcsője Charlotte Elizabeth Diana hercegnőnek”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés