Paulo Coelho: Bátorság - Naptár 2016 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Paulo Coelho: Bátorság – Naptár 2016

Nyolcadizben adott ki gyönyörűen illusztrált könyvszerű határidőnaplót az Alexandra Kiadó. A naptárt Paulo Coelho műveiből válogatott idézetek kísérik végig.

Paulo Coelho, a Rio de Janeiróban 1947-ben született író az ABL (Brazil Irodalmi Akadémia) tagja 2002 óta. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristálydíjával (1999) és a Francia Nemzeti Becsületrend Lovagja címmel (1996) is kitüntették. 2007 óta az Egyesült Nemzetek Béke nagykövete. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei, amelyek eddig 165 millió példányban keltek el, nemcsak a bestseller listákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 80 nyelvre lefordított alkotásait 168 országban ismerik, vallási hovatartozástól és kulturális elkötelezettségtől függetlenül. A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik. 2005-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat is átvehette.

Könyv jelent meg életéről 2008 decemberében, melynek címe: A mágus – Paulo Coelho élete. Írója Fernando Morais, magyarul is kapható, az Athenaeum könyvkiadó adta ki.

A következőkben idézem a könyvből a 2005 áprilisában Budapesten lezajlott sajtótájékoztató leírásának egy részletét. „Amikor eljön a kérdések ideje, az újságírók nemcsak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy jól ismerik a könyveit, hanem objektivitást félretéve kifejezett csodálatuknak adnak hangot. Néhányan úgy említik egyes könyveit, hogy „a kedvencem”. A sajtótájékoztató indiszkrét kérdések nélkül zajlik. A baráti hangulat azt az érzést kelti az emberben, mintha egy budapesti Paulo Coelho olvasókörben lenne.”

Jelen voltam én is a sajtótájékoztatón a Gellért Szállóban, ahol kölcsönösen Obrigadó-t (köszönöm portugálul – a szerkesztő) mondtunk egymásnak én azért, mert dedikálta a Hetedhéthatár áprilisi számát. Ő pedig a tőlem kapott Hetedhéthatárt köszönte meg.

2009. október 20-án debütált filmje, a The Experiental Witch.

 

Kedvcsinálónak két idézet a naptár-gyöngyszembőlCoelho_batorsag

 

Bátorság

Azok az erények, amelyeket nap mint nap gyakorolhatunk

Türelem: A szeretet hosszú tűrő,
Jóság: kegyes,
Nagylelkűség: a szeretet nem irigykedik,
Alázat: a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel,
Tapintatos: nem cselekszik éktelenül,
Odaadás: nem keresi a maga hasznát,
Megértés: nem gerjed haragra,
Ártatlanság: nem rója fel a gonoszt,
Őszinteség. nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal.

(Házasságtörés)

 

Kitartás

Keress olyan embereket, akik nem félnek, hogy hibáznak, így aztán persze hibáznak. Ezért nem is mindig ismerik el a munkájukat.  De ez az embertípus alakítja a világot, és ők azok, akik sok hiba után egyszer csak olyat tesznek, ami gyökeresen megváltoztatja a közösségüket.

(Alef)

 

A naptár illusztrációit Catalina Estrada, Barcelonában élő és dolgozó kolumbiai művész készítette. A nemzetközileg elismert illusztrátor már gyerekként ráeszmélt szülőhazája, Kolumbia vibráló és buja természetére. Munkáiban, erőteljes színhasználatában ma is jelen van ugyanez a csodával teli rajongás.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS