Tompa Mihály: Virágregék • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tompa Mihály: Virágregék

A közelmúltban jelent meg barátunk és szerzőtársunk Dr. Imolay Lenkey István szerkesztésében Tompa Mihály Virágregék című könyve. Tompa Mihály munkásságának értő kutatója a költő születésének közelgő 200. évfordulója kapcsán tartotta fontosnak e kötet újbóli megjelentetését.

ViragregekEgyszerű újraközlés, régi kiadások reprintje vagy fakszimile kiadása helyett újragondolva, aktualizálva adja közre a 19. század jeles költőjének munkáit. Mielőtt azonban bárki aggodalmasan feltenné a kérdést, hogy mit lehet újragondolni a műveken, megnyugtatok mindenkit, hogy az említett aktualizálás nem a költeményekre vonatkozik, hanem azok közreadásának módjára.

A Gömöri múlt és jelen sorozatban megjelent kötet bevezető tanulmányból megtudhatjuk, hogy Tompa Mihály ezen kötete teljességre törekvő, illusztrációkkal ellátott formában legutóbb egy évszázaddal ezelőtt jelent meg.

Az új kiadás értékét és különlegességét több tényező támasztja alá. Mindenek előtt az, hogy a versekhez Repity Aranka mohácsi festőművész csodálatos akvarelleket készített az elmúlt években. Másodsorban pedig, az hogy az utolsó illusztrált kiadás megjelenése óta eltelt egy évszázad alatt a nyomdatechnika annyit fejlődött, hogy ezáltal a művek eddig sosem látott színpompás illusztrációkkal ellátott megjelentetése lehetővé vált. A szerkesztő, az illusztrátor, a könyv tervezője remekül aknázták ki ezen lehetőségeket, és ennek köszönhetően a most megjelent, közel A4 formátumú, kemény táblás kötet kiválóan adja vissza költő és festő természetszeretetét.

Vannak, akik vitatják Tompa Mihály virágregéinek irodalmi értékét: azzal a váddal lépnek fel, hogy a költemények túlságosan szentimentálisak, terjengősek. Azonban abban egyetérthetünk mindannyian, hogy a növényi, állati élet és a hegyvidéki – gömöri – táj költészetét egyetlen magyar költő sem magyarázta nála érzőbb lélekkel. A virágok pedig itt mondhatni eszközök arra, hogy általuk emberi tulajdonságokat, sorsokat, erényeket mutasson be, nem ritkán tanító célzattal.

Bátran ajánljuk mindenkinek a kötetet, különösen azoknak, akik kedvelik a költészetet, a festészetet és a természetet – akár karácsonyi ajándéknak is!

*

Kiadó: Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület
Sorozatszerkesztő: Zs. Ujvári Mária
Szerkesztette: Dr. Imolay Lenkey István
Nyomdai előkészítés: Tellinger András
Gömörszőlős – Putnok, 2015.
Terjedelem: 120 oldal
ISBN 978-615-80047-2-5


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS