A chilei gitárművész-festő új lemeze • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A chilei gitárművész-festő új lemeze

A Magyarországon élő, chilei származású Patricio Baeza Barrera énekes, gitáros dalszerző második alkalommal jelentkezik lemezzel. Az új korong a „Con Guitarra” nevet kapta, amely a Hunnia Records gondozásában kerül a boltok polcaira. A most megjelent CD borítóképeként  az egyik festménye szolgált alapul.

GuitarraPatricio Baeza évekkel ezelőtt hobbiként festészetet is elkezdett tanulni Wieger Mariann festőművésznél a WWM Stúdióban és a Kesztyűs Művész Műhelyben, akik már akkor ígéretes tehetségként tartották őt számon. Azóta több kiállításon is részt vettek képei, sikert aratva. A festményeiben is a romantika a domináns, hazáját, Chilét mondhatni „szerelemmel” festi le… a természet, a tájak, a családi kert, a házak és virágok nem utolsó sorban az óceán, mind óvó szeretettel jelennek meg festményein mesélte a közelmúltban Budapesten a Piros Klubban tartott élőzenés parti bemutatóján Kesztyűs Ferenc, aki elmondta, hogy a megjelent CD borítóképén is az egyik festmény szerepel alapul.

Akik felléptek a Patricci Baeza trió előtt: Weszely Ernő, 2014-ben Aranyharang-díjas vak zeneszerző, zongora- és harmonikaművész; a görög származású Angelidis Vasilis Zeusz, aki szirtakit játszott, és a 10 éves Fehér Ádám – akinek kedvence a blues gitár – játékával kápráztatta el a nagyérdeműt.

 

A szünetben a következő kérdéseket tettem fel Patónak.

Baeza gitárművész kíséri Szarvas Istvánt

Baeza gitárművész kíséri Szarvas Istvánt
Fotó: Tóth Iván

Milyen művész? Gitár, vagy festő, vagy mindkettő?

Szereti mindkettőt, de ő inkább gitárosnak tartja magát, azt kezdte előbb.

Melyik a kedvenc száma a 16 számot tartalmazó Con Guitarra CD-n?

A „Budapest éjjel” című arról szól, hogy egy külföldi számára mit jelent Budapest, milyennek látja, hogyan éli meg. Budapest egy szeretni való város, és az éjszakai fények, az elegancia és a nyugalom jellemzik, így látják sokan…

Hajlandó vagy kísérni engem egy rövid dal erejéig?

Igen – volt a válasz.

Így elénekelhetem A fekete bögre című dalom Patricio Baeza Barrere gitárművész kíséretében.

 

Ezután a trió jónéhány számot játszott, a jelenlévők pedig táncoltak.

A lemezen elhangzó számokat Patricio Baeza Trió formációban adják elő Patricio Baeza (ének, gitár), Ursu Gábor (gitár), Szendi Gábor (dob és latin ütőhangszerek). A lemezen vendég művészek is hallhatók: Tóth Réka színművésznő (ének) és Mário Diaz Varas chilei származású, Salzburgban élő tenor, Vazilis Angelidis (buzuki), Horváth Mihály (szájharmonika) és Mákó Miki (trombita).

A most megjelent második lemezen a romantika jellemezte latin amerikai populáris slágerek és saját szerzemények, instrumentális zene, és David Fernando zeneszerző kifejezetten Patricio Baezának írt két dala hallható. Tóth Réka színművésznővel pedig egy jól ismert mexikói dal a „Sabor a mi” c. szólal meg duettben.

Patricio szeretné ezzel népszerűsíteni és visszahozni a klasszikus lírai zenét, a szívhez szóló dallamok világát, úgy érzi, a mai világ hangulatában nem „trendi” romantikusnak lenni. Szeretné felhívni a figyelmet ennek a kiveszőben lévő értéknek a fontosságára. Ebben partnere gyermekkori barátja Mario Diaz Varas chilei tenor, aki varázslatos hangjával szólaltatja meg az ismert lírai dallamokat Patricio Baezával együtt, pl. a világslágerként jól ismert „Besame Mucho” duettben.

Nem zárhatom máshogy a soraim, mint így: Muchas GRACIAS Maestro!

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS