Ó Áldott Szűzanya című lemezről előadott koncertjükkel Bodza Klára és művésztársai elbűvölték a hallgatóságot • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ó Áldott Szűzanya című lemezről előadott koncertjükkel Bodza Klára és művésztársai elbűvölték a hallgatóságot

Adventi hangulatban került sor Budapesten a Párbeszédek Háza Dísztermében Bodza Klára népdalénekes, tanár és művészbarátai koncertjére. Nemcsak a koncert volt teltházas, de a műsor meghirdetett résztvevői is teljes létszámmal megjelentek és érezhető volt, hogy nagy szeretettel, odafigyeléssel és magas szakmai tudással mutatják be a lemez karácsonyi darabjait (zenéit, énekeit, verseit és imádságait).

A koncerten Sajgó Szabolcs Atya mondott bevezetőt, méltatta és bemutatta a résztvevő művészeket.

BK2

Bodza Klára

A koncert darabjait szünet és taps nélkül szólaltatták meg – a rendezők kérésének eleget tett a közönség. A koncertet a vendégek áhítattal hallgattak végig, s a végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták.

Az „Ó, áldott Szűzanya” című lemezről válogatott anyag megszólaltatói a következők: Dunai Tamás Kiváló művész, aki a zenei részeket csodálatosan átszőtte Erdélyi Zsuzsanna híres gyűjteményének archaikus imádságaival és Reményik Sándor költő istenes verseivel.

A koncerten fellépett több Czidra László tanítvány, az Excanto régizene együttes fúvós triója – Kállay Gábor, Harsányi Zsolt és Kállay Katalin – mély, belső átéléssel muzsikáltak. Csörsz Rumen István régizene-kutató, a régi pengetős hangszerek (koboz, lant) nagymestere. Elbűvölte a hallgatóságot Balogh Kálmán világjáró cimbalomművész, aki a népzenén kívül a régizenében és sok más zenei műfajban is igen járatos, Kiss Krisztián rutinos technikával játszó népi furulyás, Juhász Zoltán zeneakadémiai tanítványa, és Ábrahám Brigitta, Szerencsés Martina, Pojendán Gergő énekesek (akik Bodza Klára zeneakadémiai diplomás tanítványai).

Az elhangzó művek váltogatva szólaltak meg, hol a népzene hangjain (Moldvai adventi énekek, szatmári és moldvai karácsonyi énekek), hol a régizene stílusában (Balassi Bálint 67. zsoltára, középkori karácsonyi hangszeres dallamok).

 

Bodza Klára művésznőnek a koncert után gratuláltam a csodálatos esthez, és arról kérdeztem, ő mennyire elégedett.

BK1

Bodza Klára, Dunai Tamás

– A koncertet megelőző hónapokban sokat fohászkodtam Istenhez, hogy adjon elég erőt, hogy úgy énekelhessem végig a koncertet, ahogy azt a barátaim és az egész koncert- hallgató közönség elvárja tőlem. Megtörtént a csoda, az „égi” segítséget megkaptam, ezért a teltházas koncert nagyon bensőségesre sikerült a Párbeszéd Háza belső kápolnájában (dísztermében) 2015. december 12-én.

 

Bodza Klára

1967-1974 között a Fővárosi Zeneiskola diákja volt. 1974-1976 között a Szegedi Tudományegyetem ének-zene szakán tanult.

1968-ban a Nyílik a rózsa című népzenei TV-vetélkedő nyertese volt. 1969-1981 között szabadfoglalkozású zeneművészként dolgozott. 1981-1987 között a III. kerületi Zeneiskola népzenei tagozatán tanított. 1987-től a XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola népiének tanára, valamint a népzenei tagozat vezetője. 1985-től a Tátika Énekegyüttes alapítója és vezetője. Kidolgozta a magyar népdal zeneiskola szintű oktatási módszereit. Népdalgyűjtő munkát is végzett. Népdal előadásmódról megjelent tankönyvek társszerzője. 10 lemezen énekel, 1996-ban önálló hangkazettája, 1997-ben önálló CD-je jelent meg a Tátika Énekegyüttes közreműködésével.

2015 februárjában Budapesten a Hagyományok Házában nagy sikerrel mutatta be művésztársaival az Ó áldott szűzanya című szakrális lemezét. Németh László (1988) és Eötvös József (2007) díjak tulajdonosa.

 

A koncert résztvevői

Kiss Krisztián, Balogh Kálmán, Csörsz Rumen István, Szerencsés Martina, Bodza Klára, Ábrahám Brigitta, Pojendán Gergő, Kállay Gábor, Kállay Katalin, Harsányi Zsolt


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS