Eugene Chaplin: Kedvenceim a cirkuszban a bohócok • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Eugene Chaplin: Kedvenceim a cirkuszban a bohócok

A világ egyik legnagyobb nevettető színésze, Charlie Chaplin nyolc gyereke közül sorrendben az ötödik Eugene Chaplin a budapesti XI. Nemzetközi Cirkusz Fesztivál zsűrijének elnöke. Kétszer is lehetőségem volt beszélni a mindig mosolygós, az újságírók és zsűritársai között is igen népszerű cirkuszi szakemberrel.

Eugene Chaplin (j) és a szerző

Eugene Chaplin (j) és a szerző

Chaplin Úr ! Ön minden fesztiválon ilyen népszerű, mint itt?

Többnyire igen! Megvallom önnek, hogy tudom ez inkább édesapámnak szól, mivel meglehetősen hasonlítok rá. Meghatódottsággal tölt el, hogy még mindig mennyien emlékeznek rá és szeretik filmjeit.

Én a világ egyik legnagyobb nevettetőjének és színészének tartom. Gondolom Ön is! Vagy tévedek?

Egyetértek Önnel.

A másik nagy nevettetőnek, Benny Hillnek ön mutatta meg édesapja szobáját, amikor már nem élt. Hogy történt ez?

Ez úgy történt, hogy egy fesztiválon találkoztam Benn-nel és előadta kérését, amit én örömmel teljesítettem. Ők nagyon szerették és tisztelték egymást. Benn teljesen elérzékenyült, mikor beleült édesapám székébe asztalánál és nagyon köszönte nekem a lehetőséget. Ő egy nagyon kedves úriember volt.

Mi a véleménye a magyar artistákról és a magyar cirkuszról? Hogyan fogadta a felkérést, hogy legyen a zsűri elnöke?

A magyar artisták világhírűek, ugyanez mondható el a cirkuszról. A Cirkuszfesztivál pedig a világ legjelentősebbjei közé tartozik. Nagy örömmel fogadtam el Péter felkérését, hogy jöjjek és legyek a zsűri elnöke. Izgalommal várom a műsort, remélem rábukkanok kitűnő produkciókra.

A cirkuszban kik a kedvencei?

Nevetni fog: a bohócok. Lehet, hogy azért, mert édesapám otthon nagyon szigorú ember volt. Szerettük Eötvös Gábort, a magyar zenebohócot.

Mi a véleménye a versenyben fellépő bohócokról?

Egy szavazó zsűri elnök nem mondhat véleményt.

Édesapjának melyik filmje tetszett Önnek a legjobban?

Nincsen kedvenc filmem, mindegyiket szerettem. Ezt a kérdést inkább Geraldine nővéremnek kellene feltennie, aki ha látja apánkat a filmvásznon, mindig köszön neki.

Önnek sok testvére van. Találkozik velük?

Tizenegyen voltunk testvérek, most nyolcan élnek, négyen idősebbek nálam. Szerte a nagy világban élnek, én Svájcban. Szeretjük egymást, de nagyon nehéz közös találkozást szervezni.

Mire kíváncsi Magyarországon a cirkuszon kívül?

Remélem, a kevés szabadidőmben egy-két történelmi nevezetességet meg tudok nézni.

*

Eugene Chaplin 1953-ban született, cirkuszműsorokat rendez és szervez Kanadában és Svájcban. Nyolc évig rendezte a svájci Nock Cirkusz műsorát. Sokat jár fesztiválokra is. Jelenleg a nemzetközi Vadreuil Dorion Fesztivál (Kanada) tanácsadója, a Vevey Comedy Fesztivál zsűrielnöke.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS