Dél-Korea és Magyarország tudományos kézfogása • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Dél-Korea és Magyarország tudományos kézfogása

Az MTA Székházában avatták fel jelképesen ünnepélyes keretek között azt a két, koreai-magyar összefogással megvalósult laboratóriumot, amelyekben a rákkal, a diabétesszel, valamint az idegrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az idén fizikai Nobel-díjjal jutalmazott grafénkutatást folytathatnak.

A Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács a Koreai Köztársaság parlamentjének jóváhagyásával a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteivel közösen fenntartott kutatólaboratóriumok létesítéséről döntött. Az állami finanszírozású és az MTA-hoz hasonlóan kutatóintézet-hálózatot fenntartó Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács a közös kutatási program keretében évi 132 millió forintot (660 ezer dollárt) áldoz a nemzetközi összehasonlításban is létfontosságú tudományterületekre: a ma még gyógyíthatatlan civilizációs betegségekre (a daganatokra, cukorbetegségre és az ún. neurodegeneratív megbetegedésekre) valamint az anyagtudományok legígéretesebb ágának tekintett grafén megmunkálásával összefüggő kutatásokra. Az évi 132 millió forintból idén két magyar akadémiai kutatóintézetben létesül világszínvonalú laboratórium, és még két intézetben kezdődik meg a közös kutatóbázis előkészítése a 21. század csúcstechnológiájának felhasználásával

Pálinkás József, az MTA elnöke elmondta, hogy a pályázatokat az MTA és a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács kutatóintézetei nyújthatták be intézetek közötti együttműködésben megvalósítható kutatási programokra. A kilenc benyújtott pályázatot az MTA elnöke által kijelölt, szaktekintélyekből álló bizottság bírálta el. A Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács végül kilencből négy pályázatot fogadott el.

Az élet biológiai alapjainak megértéséhez járul hozzá az a koreai-magyar kutatási együttműködés, amely az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetében indul Tompa Péter professzor vezetésével. Az új laborban ún. rendezetlen térszerkezetű fehérjék vizsgálata kezdődik. E fehérjék elváltozásai gyakran végzetes betegségek forrásai, ezért a „szerkezetnélküliség” kutatása világszerte nagy erőkkel folyik. Az új, közös laboratórium eredményei ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a ma még gyógyíthatatlan betegségek orvoslásához hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki. Az együttműködési program keretében nyílik lehetőség, továbbá a számítógépes modellezésre (bioinformatikára), a fehérjék klónozására, szerkezeti vizsgálatokra, és gyógyszerjelölt molekulák fejlesztésére.

A sokat ígérő kutatási programot az MTA SZBK Enzimológiai Intézetének laboratóriumában és a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács Biotechnológiai Kutatóintézetében valósítják meg. Egy fiatal koreai kutató a jövő évben Budapesten dolgozik. A kutatások sikerét a szakterületen vezető szerepet játszó két témavezető, a két intézet kiemelkedő szakembergárdája és a legmodernebb szakmai igényeket kielégítő infrastruktúrája garantálja.

A világ legvékonyabb, ugyanakkor a gyémántnál is szilárdabb anyaga, a grafén megmunkálását célzó kutatások kezdődnek az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetében felállítandó koreai-magyar közös laboratóriumban Bíró László Péter vezetésével. A grafén a szén egyik megjelenési formája, és mindössze egyetlen atom vastagságú. A teljesen átlátszó és újszerű anyag a világ legjobb hővezetője és kiválóan vezeti az elektromosságot is. A grafén tíz éven belül forradalmasíthatja a hajlékony síkképernyők fejlesztését és esélyes a szilícium kiváltására az integrált áramkörökben. A grafén előállításánál két kihívással kell szembenézniük a kutatóknak: a nagyméretű és jó minőségű grafénlemezek létrehozásával és a nanoméretű mintázatok lemezeken történő kialakításával. Az MTA MFA kutatói a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács Szabványosítási és Tudományos Kutatóintézetének szakembereivel dolgoznak együtt e különleges tulajdonságokkal rendelkező anyag előállításán és megmunkálásán.

A Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács két, jövőre pályázati támogatásra esélyes tudományos téma előkészítését is támogatja egyenként 30 ezer dollárral. Az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetben a rágcsálók idegrendszeri működését és tanulási folyamatait vizsgálják majd a koreai együttműködés keretében. Az MTA KFKI Részecske és Magfizikai Kutatóintézetében magfúziós laboratórium felállításának előkészítését teszi lehetővé a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanáccsal történő együttműködés.

A közös laboratóriumokban koreai és magyar kutatók dolgoznak együtt és vehetik igénybe vizsgálataikhoz a világ legfejlettebb berendezéseit.

Dr. Min Dong Pil a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a XI. század vezető tudományágai a nano- és biótechnológia és mindkét tudományág nagy jővő előtt áll. Egy koreai közmondást idézett. „Ha egy szál papírt közösen emelünk fel, könnyebben emeljük fel”. Ezzel utalva a két ország együttműködésére.

Majd egy magyar köszönömmel zárta mondandóját.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS