Kisújszállás Holnap városáért díjat kapott • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Kisújszállás Holnap városáért díjat kapott

A 2013-ban alapított Holnap városáért díj ünnepélyes díjátadójára 2016. január 21-én, Budapesten, a Pest Megye Önkormányzat Dísztermében került sor. Az eseményt dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Magyarország korábbi nemzeti erőforrás minisztere nyitotta meg. A Díjat a Művészet a Kultúra az örökség megőrzéséért kategóriában Keczel István Kisújszállás polgármestere vette át.

Keczel István és a szerző

Keczel István és a szerző

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson, amelyek már eredményt hoztak; hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése.

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója, a díj alapítója kiemelte: Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Ezt tiszteletben is kell tartanunk! Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé a magyar városok, települések.

A helyi kezdeményezések összessége pozitívan hozzájárul, akár a Fenntartható Fejlesztési Csúcson megfogalmazott 2030-ig tartó új ENSZ Fenntartható Fejlesztési Célok eléréséhez is. Hisz a szegénység, az egyenlőtlenség, az élelmezésbiztonság, az egészségügy, a fenntartható fogyasztás és termelés, a növekedés, a foglalkoztatás, az infrastruktúra, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, az éghajlatváltozás, továbbá a nemek közötti egyenlőség, a békés és befogadó társadalmak, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és az elszámoltatható intézmények.

Ezek mind-mind más-más formában, de helyi szinten is jelentkeznek. Így a fenntartható fejlődés emberléptékűvé válik a magyar városokban, településeken is: a helyi emberek érdekében történik a magasabb életminőség elérése. A Holnap Városáért Díj e helyi közösségek, helyi emberek követendő példáira hívja fel a figyelmet. Arra ösztönözve őket, hogy megvan minden képességük és készségük arra, hogy jobbra, szebbre törekedjenek! Értékeinkre, munkánkra büszkék lehetünk, s erősségeinkre építkezve tudunk továbbfejlődni.”

 

A Holnap városáért díj bírálóbizottságának tagjai:

dr. Gergely Erzsébet, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöki tanácsadója
dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense
Pásztor Erika Katalina, építész, az Építészfórum főszerkesztője
Sallai Róbert Benedek, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának az elnöke
dr. Szűcs Ervin, Weber Shandwick ügyvezető igazgatója


A Holnap városáért díj 2015 védjegyhasználatára jogosultak, a díj nyertesei:

Fenntartható városért kategóriában:
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzat

 

Zöld városért kategóriában:

Önkormányzatok:
Budapest Főváros XVI. kerületi, Nagykőrös Város, Szentes Város, Tata Város.

Cégek:
FKF Nonprofit Zrt., Pannonpower, Skanska Magyarország Ingatlan Kft., STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

 

A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért kategóriában

Önkormányzatok
Gödöllő, Jászberény, Kecskemét, Kisújszállás, Szolnok, Tata, Tokaj, Vác

Cég
Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

 

Keczel Istvánt, Kisújszállás polgármesterét arról kérdeztem, miként értékeli az átvett díjat?

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Kisújszállás nevében magam is átvehettem egy elismerést, ezúttal „A Holnap városáért” díjat. Megmérettettük magukat a City Hungary Programban, amely „a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma.” Az a célja, hogy ösztönözze a településeket a fenntartható és élhető, ugyanakkor egyéni arculatot megőrző módon való működésre. Mi most „A művészet, a kultúra,az örökség megőrzéséért” kategóriában indultunk, vállalva azt, hogy az ország legjelesebb városfejlesztési vezető szakemberei értékeljék a választott területen végzett munkánkat.

Miért kapták ezt a díjat?

Bemutattuk kulturális, építészeti, irodalmi, szellemi értékeinket, kézműves hagyományainkat, azzal együtt, hogy megfogalmaztuk, hogyan őrizzük meg ezeket, és mentjük át a jövő generációknak. Olyan mezőnyben mérettettünk meg, amelyben nálunk mindegyik város nagyobb volt – számomra ez a díj értékét növeli – mondta a 13 ezer lakosú város polgármestere.

 

Dél-Dunántúlról egy pécsi és egy kaposvári díjazottat hirdettek:

Díjat kapott a pécsi PannonPower

Holnap Városáért Díjat kapott Kaposvár

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS