Boszniai piramisok - legenda és valóság • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Boszniai piramisok – legenda és valóság

A boszniai Visoko város közelében található piramis formájú hegyek keletkezésének kérdésével Semir Osmanagić amatőr régész kezdett foglalkozni 2005-ben. A helyszínen végzett feltáró vizsgálatai alapján, nemzetközi fórumokon azt állítja, hogy ezek a hegyek nem természetes képződmények, hanem ember alkotta „piramisok”, melyeket az elő-illírek építettek még az utolsó jégkorszak előtt. Ezt az állítását bizonyítékokkal támasztja alá Joseph Davidovits francia professzor, aki szerint a boszniai piramisokat mesterséges geopolimer betonból készítették mintegy 20-30.000 éve.

Dr. Orbán József

Dr. Orbán József

Dr. Orbán József PhD. professor emeritus mérnök szembe szállt ezekkel az − egyébként csekély földrajzi ismeretekkel rendelkezők számára is hihetetlennek tűnő − elméletekkel, ugyanis szerinte nem emberi kéz által létrehozott, betonból készült építmények ezek, hanem természeti képződmények. A PTE Műszaki és Informatikai Karának oktatója helyszíni bejárás során szerzett személyes tapasztalatokat; hidrogeológiai, geomorfológiai és morfogenetikai vizsgálatokat végzett, valamint „betonmintákat” vett a „piramisokból”, hogy megvizsgálja, a piramis formájú hegyek mikor és milyen körülmények között keletkeztek és milyen anyagokból épülnek fel.

2016. február 18-án 16.00 órai kezdettel a PTE Műszaki Informatikai Karán, az A007-es előadóteremben ismerteti kutatási eredményeit. Az előadás helyszíne: Pécs, Boszorkány u. 2.

Néhány izgalmas kérdés, amelyeket Dr. Orbán József előadásában körüljár:

– Nevezhetjük-e valódi „piramisoknak” a Visoko város melletti Visocica és Mjeseca hegyeket?
– Épülhettek-e piramisok a balkánon az utolsó jégkorszak előtti időszakban?
– A boszniai piramisok „betonelemeit” helyszíni betonozással készítették-e?
– Az egyiptomi piramisok egy részét helyszíni betonozással építhették-e?
– A piramisok útjait és teraszait az elő-illírek betonozták-e geopolimer betonból?
– A piramisokban található megalitokat és a környéken található kőgolyókat emberi kéz formázta-e?


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS