„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás Pécsett

Salvador Dalí (1904-1989) számos irodalmi műhöz készített illusztrációt. A világhírű képzőművész munkásságának ezen szelete előtt tiszteleg az a kiállítás, amely április 28-án nyílik meg 16 órakor a Janus Pannonius Múzeum Vasváry-házában (Pécs, Király u. 19.). A tárlaton Dante Isteni színjáték című műve által ihletett 100 grafikában gyönyörködhetünk, valamint megcsodálhatjuk Dalí kevéssé ismert kártyafestészeti munkáit is.

Salvador Dalí

Salvador Dalí

„Welcome into my brain“, azaz „Üdvözöllek az agyamban” – szól hozzánk egy 1970-es évekbeli filmjében a művész (Fundacio Gala – Dalí), felszólítva minket arra, hogy merüljünk el az ő gondolatvilágában. A nem hétköznapi köszöntés adta az ötletet Thomas Emmerling műgyűjtőnek, hogy Salvador Dalí Dante: Isteni színjáték című világhírű művéhez készült grafikáiból egy kiállítási anyagot állítson össze. Az Emmerling-gyűjteményből az Isteni színjáték ihlette 100 alkotást mutat be a múzeum. A kiállításon szöveges formában lehet majd megismerni Dalí életútját, ún. nyomdagrafikai munkásságát, az Isteni színjáték képsorozat keletkezését is. A képek az irodalmi mű egy-egy énekéhez készültek (egy bevezető ének, 33 ének a pokol, 33 ének a purgatórium és 33 ének a paradicsom).

Az alkotásokat Dalí ugyancsak igen kevéssé ismert kártyafestészeti munkái egészítik ki – egy francia kártya és egy tarot kártya csomag, amelyek a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe tartoznak. A francia kártya a múzeumi értékes kártyagyűjtemény része, amely nemrég a Dalí születésének 100. évfordulójára limitált mennyiségben kiadott, sorszámozott példányú Dali Tarot kártya megvásárlásával gazdagodott.

 

Dali_Isteni_Szinjatek

 

A kiállítás 2016. április 28-án nyílik meg 16 órakor a Janus Pannonius Múzeum kiállítóhelyén, a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.). A tárlat keddtől szombatig látogatható 10-16 óra között 2016. október 29-éig. A belépőjegy felnőtteknek 1150, a kedvezményekre jogosultaknak 650 forintba kerül.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS